Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.

Barnhemsbarn får en offentlig ursäkt

Svenska och norska barnhemsbarn berättar
26 min
1 av 3
2 av 3
Barnhemsbarnen Olle och Allan Hall. Foto: privat.
3 av 3

Idag hålls en upprättelseceremoni för de medborgare som i barndomen vanvårdades vid statliga instiututioner och i fosterhem. Det var 2006 vanvårdsutredningen tillsattes.

2005 visades dokumentären Stulen barndom i TV om övergrepp och kränkningar på institutioner och familjehem, från 1950-talet och ända in på 80-talet. Reaktionerna blev häftiga och regeringen tillsatte en snabbutredning.
 
I samband med att regeringen ett år senare, 2006, beslöt att gå vidare med en stor utredning, tog Studio Ett upp frågan om hur man skulle kunna hjälpa och återupprätta de vuxna som utsattes för övergreppen som barn. 

 
Även före de starka reaktionerna 2005 på TV-dokumentären hade media berättat om omhändertagna barns ofta svåra situation.
 
2003 berättade Allan Hall och hans lillebror Olle i programmet Barnen om hur de skickades till barnhem när deras pappa var inkallad och mamman låg på sanatorium.

2003 berättade Studio Ett om hur det sedan flera år tillbaka i Norge pågick en process bland fd barnhemsbarn. Över trehundra personer vittnade om misshandel, sexuella övergrepp och vanvård på barnhem under 50-, 60- och 70-talen.  

Många av de barn som har vuxit upp på institutioner har genom åren vittnat om svåra trauman, sexuella övergrepp och misshandel. 2008 kom antologin Det var inte jag som gjorde fel, där 14 fd institutionsbarn berättar om sin upplevelser. Karin är en av dem. Här berättar hon för Katarina Gunnarsson i Studio Ett.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".