Revolutionen i Iran - ur askan rakt in i elden

17 min

I dagens presidentval i Iran får endast kandidater som blivit godkända av det allenarådande prästerskapet i väktarrådet delta och den gröna oppositionen som spirade vid valet 2009 är eliminerad. Det var vid revolutionen och störtandet av shahen 1979 som ayatollorna övertog makten i Iran.

Störtandet av shahen Mohammad Riza Pahlavi 1979 var från början en händelse där socialister, liberaler och islamister gjorde gemensam sak. Dock hade snart de ultrareligiösa ledarna tagit makten och snart fick iranierna, precis som under shahen, återigen uppleva hur en totalitär stat förföljde oliktänkade. Det var bara andra politiska grupper än under shahen som nu började förföljas och, om de inte hann fängslas eller dödas innan, drivas på flykt.


Iran - bakgrund och historia

Hör bl a hur shah-familjen Pahlevi kom till makten, om Irans forntida historia och när Lennart Hyland 1956 berättar om en resa till Abadan i Iran.
 

 

I ett Eko-inslag från 1960 rapporterar Bengt Feldreich om shahen av Persiens besök på Tullinge flygflottilj.

    

I Vardags från 1975 ger T G Wickbom en historisk bakgrund till Pahlevi-dynastin som då firade 50 år vid makten.

1977 berättar Otto Fagerstedt och Kerstin Persdotter i Öppen kanal om en resa till Iran. De berättar om shahens kontrollapparat och hur utländska företag har inflytande på landets naturresurser och utveckling och hur landet håller på att gå från jordbrukar- till industrisamhälle.

          

I programmet Värt att veta - Palats utan rum från 1981 berättar Aron Borelius om Irans forntida historia.Revolutionen 1979 steg för stegUnder 1978 börjar en brokig opposition, bestående av socialister, liberaler och islamister, höras i Iran allt starkare. Under året genomförs flera jättedemonstrationer där miljontals människor visar shahens regim sin avsky.

Här rapporterar Jan Olof Petterson i Ekot från Teheran i maj 1978.Och i Ekot i september 1978 sammanfattar Jan Olof Petterson den spända situationen.

I augusti 1978 lovar Irans nya regering stor politisk frihet. Marcus Öhlander rapporterar från Teheran.

Och här intervjuar Öhlander shahen Muhammed Riza Pehlevi.

I september -78 demonstrerar muslimer mot regimen. Marcus Öhlander fortsätter att ge rapporter från oroligheterna i Teheran.

Vad vill ni veta om Iran? Öppen Kanal hade telefonväkteri om Iran i september 1978. Bl a medverkar Beatrice Blomberg från utrikespolitiska institutet.

Den religiöse oppositionsledaren Ayatollah Ruholla Khomeini intervjuas i Öppen kanal i oktober 1978.I programmet Världen och vi - Iran just nu, från november -78, frågar man sig hur Irans framtidsutsikter ser ut. Landet styrs då av en av shahens utsedd militärregering och den politiska oppositionen är beroende av de religiösa ledarna.


 

                  
 

Shahen lämnar landet och ayatollah Khomeini återkommer efter 15 års exil och hans maktövertagandet är snart fullbordat.

        

                                                

           

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista