Hyresrätten utrotningshotad?

12 min

I februari 2011 skapade ett uttalande av statsminister Reinfelt en debatt om hyresrätter. Vi har hittat några program i arkivet med olika aspekter på denna alltmer ovanliga boendeform.
1987 fångade Jannne Josefsson upp starka känslor när de första hyresrätterna skulle säljas ut av det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg. 

– Man måste väl betala lite extra för sockret, säger en ung man i det här reportaget av Erik Fichtelius från 1975 om den svarta bostadsmarknaden i huvudstaden.


 


Här besöker ungdomsprogrammet Linje 19 det legendariska kvarteret Mullvaden i Stockholm. Hösten 1977 ockuperades Mullvaden av ett 60-tal hyresgäster som kämpade för att få behålla de små och billiga hyreslägenheterna. Tuffa  förhandlingar fördes med men politikerna gav inte vika.


 

När det här programmet sändes var Störningsjourens verksamhet inte helt okontroversiell. Skulle ett bostadsföretag verkligen agera polis och ingripa när hyresgäster blev för högljudda? Handlar det om social kontroll eller om medkänsla, undrade reportern Lars Grip. Han följde med när Störningsjouren ryckte ut en natt i januari 1987.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista