Libyen – en tillbakablick

2:29 min

Två år efter revolutionen är Libyen ett laglöst land. Det var i februari 2011 som de första rapporterna om oroligheter i det slutna landet kom från radions korrespondenter. Efter ett halvårs hårda inbördes strider dödades diktatorn Kadaffi, som hade styrt landet med järnhand i nära 40 år.

 

I slutet av februari 2011 kom de första rapporterna om läget i Libyen från radions korrespondenter.

Den 19 mars rapporteras att Kadaffis styrkor har gått till brutalt angrepp mot staden Benghazi, rebellfästet i den östra delen av landet. Alla kommunikationer är brutna och rapporterna om vad som verkligen händer i landet är osäkra. Cecilia Uddén rapporterar direkt i Konflikt från den libyska hamnstaden Tobruk.


 

Bilder av Muammar Kadaffi

Kadaffi dödades i september 2011 av övergångsregeringens styrkor nära hemstaden Sirte. Han hade då hållit landet i ett järngrepp i drygt 40 år.

1969 gör Eko-reportern Per Persson ett dagboksreportage från Afrika där han försöker teckna en bild av den nybildade republiken Libyen och dess okände unge ledare överste Kadaffi. Persson ser ett land som sluter sig mot väst och som understryker sin arabiska identitet. Dessutom är det uppenbart hur Kadaffi effektivt bygger ett kontrollsamhälle där avvikande världsbilder ges ett mycket snävt utrymme.

Programmet Tidsspegeln från 1973 ger ett panorama över Libyens moderna historia. Dessutom bjuder den danske journalisten Jens Navntofte på en av få sällsynta intervjuer med Kadaffi.

Den libyske ledaren lägger här bl.a. ut texten kring sin högst personliga blandning av arabisk nationalism, islam och socialism. Han ger sin syn på kvinnans natur och roll i samhället. Och han ger uttryck för sin starka beundran för Abdel Nasser, den då nyligen bortgångne egyptiske ledaren, högt älskad av folket enligt Kadaffi. Och passar i det sammanhanget på att konstatera:  – Att människan älskar och beundrar sina ledare, är ett verkligt mänskligt fenomen...

2006 berättar Radions dåvarande utrikeskommentator Titti Nylander om det isolerade landet Libyen och sina möten med den excentriske Kadaffi i hans berömda tält på kaserngården i Tripoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista