Roxettes världsturné är magisk

28 min

Per Gessle och Marie Fredriksson har hunnit halvvägs på sin världsturné. Hyllningarna är magiska och publiken visar enorma känslor genom att gråta och sjunga med framför scenen.

Roxette har gjort 50 spelningar sedan i mars och har minst lika många kvar på sin världsturné. Vi har letat i arkivet och lyssnat på gamla intervjuer med Roxette.

Roxette bildades 1986 som ett hobbyprojekt då både Per Gessle och Marie Fredriksson hade egna solokarriärer. Debutalbumet var Pearls of passion 1986. Det stora internationella genombrottet kom med The look 1989.

 
Roxette har sålt 75 miljoner skivor världen över och har haft fyra singelettor på Billboardlistan i USA. It must have been love fick stor framgång som soundtrack till filmen Pretty woman med Richard Gere och Julia Roberts 1990.
    

   
Roxette har tidigare gjort ett par stora världsturnéer, den senaste 1994-95 och en omfattande Europaturné 2001.
Marie Fredriksson fick en hjärntumör 2002, men är numera friskförklarad.

Första gången som Per Gessle medverkade i radion var i P3-programmet Bandet går vidare 1978. En serie som sändes under 1970-talet, där ungdomar skickade in kassettband med prat och sin egen musik.

Roxette gör under världsturnén en spelning i  Göteborg den 24 juli. Förutom världsturnén så släpper gruppen en ny platta. Per Gessle och Marie Fredriksson gästade Lotta Bromé i P4 Extra före turnéstarten, som inleds i Ryssland den 1 mars 2011.