Väggmålning i Christiania.Foto: TT

SR Minnen: Fristaden Christianias historia

Politisk strid om Christiania - Ekot 1976
3:24 min

Knarknäste eller positivt socialt experiment? Fristaden Christiania har debatterats flitigt sedan starten 1971.


1982 gjorde invånarna i Christiania en charmoffensiv för att visa kritikerna  att fristaten var så mycket mer än ett enda stort haschparadis. Aktionen inleddes i Lund.

Men charmoffensiver i all ära, Christiania fortsatte att vara  en nagel i ögat för danska politiker. Och även  svenska politiker ville ha ett ord med i laget när det gällde Christiania. Vid Nordiska rådets session i mars 1988 krävde Bengt Westerberg, folkpartiledare, att Christiania skulle stängas. Han menade att det var tack vare fristaten som drogerna kunde spridas även till andra länder i Norden.

Tanken med Christiania var att det skulle fungera som en fristad också för socialt utslagna människor som inte platsade i det vanliga samhället. Men fristaden hotades inte bara av yttre fiender utan höll redan 1978 på att gå under av inre stridigheter, förorsakade framförallt av problemen med tung narkotika.

Christiania som började som ett socialt experiment  är till många christianiters sorg mest  känt för hasch-försäljarna som står på rad öppet på gatorna. 2003 ville  Danmarks  borgerliga majoritetsregering göra ett nytt försök att  rensa i området.  Gösta Lempert träffade en av de boende i området, Regge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".