1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Hitta sommarformen – träna med SR Minnen!

13 min

Men hur ska man egentligen träna? Ena veckan är rådet att intensivträna korta stunder, nästa ska man lunka fram. Det är inte lätt att veta vilket träningssätt som är bäst i längden. Vi har plockat fram program som speglar hur man sett på träning genom tiderna.


2004 satte SR Minnen ihop programmet Från husmorsgymnastik till Spa - Så har vi gympat med Sveriges Radio. Det handlar om 40-talets husmodersgymnastik, om spänstiga 90-åriga damer som lyfter skrot och om radiomedarbetare som lyxar till sig och går på Spa.


– Öppna fönstret, upp med armarna och blås ut! Så brukade den svenska radiogymnastikens fader Bertil Uggla inleda sina program.

Uggla var militär och mångsidig idrottsman med OS-medaljer i stavhopp och femkamp. Han ledde från 1929 morgongymnastiken i radion så gott som varje vardag under sjutton år.

  
Under 1900-talets första decennier spreds kunskapen om gymnastikens hälsobringande effekter i Sverige. På 40-talet startade husmorsgymnastiken, som snabbt blev mycket populär.


 


Idla-flickorna blev den estniske gymnastikpedagogen Ernst Idlas världsberömda varumärke. Här intervjuas han av Arne Weise 1958.


                


I programmet  Bygga upp en snygg kropp från 1980 är vissångaren Fred Åkerström och andra kroppsbyggare på gymmet och berättar om sin träning och om hur man kan lära sig att trivas med sin kropp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista