1 av 5
Vasa var en krigsmaskin med 64 kanoner och 300 soldater skulle hon skrämma fienden.
2 av 5
3 av 5
Anders Franzén och P. E. Fälting.
4 av 5
5 av 5

Vasa firar femtio år ovanför vattenytan

Regalskeppet Vasa lyftes över vattenytan i direktsändning 24/4 1961 – del 1/2
36 min

Radio och TV direktsände när Vasa äntligen bröt vattenytan den 24 april 1961. Mer än tre sekler efter förlisningen var hon ett stycke orört 1600-tal. SR Minnen har dykt i arkivet efter Vasa. 

Äntligen skulle det ske: Efter 333 år skulle Regalskeppet Vasa lyftas över vattenytan i Stockholms ström och därmed slutgiltigt bärgas. Sveriges Radio direktsände evenemanget i etapper under hela dagen.
Den 10 augusti 1628 seglade Regalskeppet Vasa ut på sin jungfrufärd. Inför bestörta åskådare förliste hon redan i Stockholms hamn. Vasa var inte det största skeppet som byggts och hon hade inte heller det största antalet kanoner. Det som gjorde att hon kan betraktas som det slagkraftigaste krigsskeppet vid tidpunkten då hon byggdes var att hennes bredsida. Den sammanlagda vikten av den ammunition som kunde slungas från en sida av skeppet om alla kanoner avfyrades samtidigt, var mer än 300 kg.

 
Det var 1956 som vrakexperten Anders Franzén i samarbete med dykaren Per Edvin Fälting hittade Vasa utanför Beckholmen i Stockholm.
 
Anders Franzén hade då i två års tid letat efter vraket. Men just den här platsen hade han undvikit.
  


Det fanns ett stort intresse för Regalskeppet Vasa i USA. Något som förste intendent Lars-Åke Kvarning vid Sjöhistoriska museet tog till vara på 1975 då han gjorde en tre veckor lång PR-resa genom USA för berättar om det unika fyndet.
 

Redan från början visste man att konserveringen av Vasa skulle bli en komplicerad historia och genom åren har metoderna utvecklats och reviderats i omgångar. 1977 var man orolig för att Regalskeppet höll på att torka sönder?
 


I slutet av 1970-talet tog planerna på ett permanent Vasamuseum fastare form. Och när Vasa firade 350-årsjubileum 1978 väntade man på att Riksdagen skulle bevilja pengar till det nya museet.
 

2001 kom nya larm om Regalskeppet Vasas hälsotillstånd: Andedräkt och fuktiga kläder från miljontals turister hotade att fräta sönder Sveriges största turistattraktion.Nya forskningsrön ger en fördjupad bild av vilka som befann sig ombord på Vasa. Äntligen får vi veta hur människorna på regalskeppet såg ut.
 
Mödosamt ihoppusslade skelettdelar och sen teknik från rättsmedicinen, gör att vi idag kan stå öga mot öga med en kvinna och två män som alla gick under med regalskeppet Vasa för snart 400 år sedan.


 
Lyssna också på dokumentären  – den okända berättelsen om skeppet Vasa och bröderna Olschanski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".