1 av 4
Det var mycket populärt att få bli publik vid de nya Melodiradiosändningarna i P3.
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Melodiradion fyller 50 år

5:44 min

Våren 1961 fanns det bara två kanaler i Sveriges Radio och nästan ingen populärmusik. Monopolet hotades av piratsändarna Radio Nord och Radio Syd som hade börjat sända.

Radioledningen agerade snabbt och fick gehör hos regeringen, som gav extrapengar till en lätt musikkanal. Officiellt påstods från kommunikationsdepartementet att det inte var någon panikhandling framkallad av lyssnarframgången med Radio Nord.


Tage Danielsson som då var underhållningschef, fick uppdraget att efter internationellt mönster starta en musikskvalkanal inom företaget. Han fick ett par veckor på sig och några skivproducenter som tog fram musiklistor.

På premiärdagen den 4 maj 1961 kl 06.00 kunde P2-lyssnarna höra ”Säg det med ett leende” i en inspelning med underhållningsorkestern under ledning av Egon Kjerrman, som fick inleda en ny epok i radions historia.

                                                                        

 
De första dagarna sändes enbart grammofonmusik som presenterades av hallåmännen Bo Berndtsson och Peter Granberg. Melodiradion sände lätt grammofonmusik på morgonen och på dagtid i P2, och i P1 efter de vanliga programmens slut. Redan andra dagen hade man korta nyhetssändningar på vissa timslag.

Den 8 maj startade Pekka Langer det populära programmet ”Det ska vi fira” mellan kl 12.00 -13.00.  Melodiradion var under två år ett försök till nya P3, som blev en rikstäckande dygnetruntkanal den 1 juli 1964. Melodiradions start bidrog till en radikal förändring av radions utbud.


 
Under budgetåret 1960-1961 uppgick sändningstid för lätt musik till knappt 3300 timmar för att nästa år öka till 6000 timmar, och ytterligare ett år senare till 9000 timmar, vilket innebar att faktiskt långt mer än hälften av hela Sveriges Radios programutbud utgjordes av lätt musik. Många ansåg Melodiradioskvalet ovärdigt Sveriges Radio.

Vid kanalomändringen 1960 hade P2-kanalen avdelats för att bära fram de mer seriösa programmen, men nu upplevdes det som att kanalen istället höll på att omvandlas till ett forum för skvalmusik. För flertalet bland lyssnarna var nyheten ändå mer än välkommen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista