Träd i skog och stad väcker våra känslor

1:25 min

I morse var det meningen att en tusenårig ek utanför radiohuset skulle fällas. Men protesterna har inte låtit vänta på sig och trädkramarna har vunnit ännu en delseger, fällningen är åter uppskjuten. Vi har följt rottrådarna ner i arkivet och funnit några radioprogram om om träd.Natten till den 12 maj 1971 utbröt striden om almarna i Kungsträdgården i Stockholm. Polis och miljövänner drabbade samman och uppe i almarna klängde trädräddarna och stoppade motorsågarna. Tjänstemän och borgarråd fick vika sig för opinionen och det blev ingen T-baneuppgång just på den här platsen.

På lantbruksuniversitetet i Alnarp finns landskapsarkitekten Allan Gunnarsson, som känner sig hemma bland träden. ”Dom var mina första verkliga vänner”, säger han och han tycker att människor ofta påminner om träd. Vad är det som är så magiskt med träd egentligen? undrar Annika hellbom i programmet Tankar om träd från 2001.

I Vetandets värld från 2002 handlar det om en speciell parklind. Sveriges första parklind knäcktes i en höststorm i början av 2000-talet. Den kom från Holland och blev nästan fyrahundra år gammal. Ägarna sörjde sitt vårdträd, men lyckligtvis hade forskaren Rune Bengtson - ”Lind-Bengtsson”- hunnit ta en liten stickling.

Sitter här och tar del av livet från 2002 handlar om hur man bygger hus i träd, om hotell Hackspett i Västerås spm ligger 13 meter upp i en väldig ek, om leken i naturen och bästa sättet att komma  upp i ett träd. Ett program Av Tor Billgren och Ola Melin.