1 av 2
2 av 2

Sviktande stöd för euron

5:28 min

Oron över eurokrisen tycks ha spritt sig även till den svenska riksdagen. Många moderater är nu emot euron, enligt en DN-enkät. Annat lät det inför folkomröstningen 2003.


Inför folkomröstningen den 14 september 2003 var det bara Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet som klart ville behålla kronan. Euro-frågan debatterades bland annat i en partiledardebatt i juni 2003.

Studio EMU granskade både ja och nej-sidan inför folkomröstningen. Nej-sidan menade att EMU kan leda till en europeisk superstat medan ja-sidans valkampanj inför omröstningen inte alls såg ut som den inför EU-omröstningen 1994.

Dagen efter folkomröstningen diskuteras och analyseras stjärnsmällen i ja-sidans ansikte. Varför är det så stor skillnad mellan den politiska elitens entusiasm och det svenska folkets missnöje? Vem kan lastas för nederlaget?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista