1 av 3
Dagmar Hagelin kidnappades på öppen gata i Buenos Aires 1977 och är sedan dess spårlöst försvunnen.
2 av 3
3 av 3
Alfredo Astiz 26/10 2011.

"Den blonda dödsängeln" har fått sin dom

Ragnar Hagelin i Ekot
3:06 min

Den f d marinofficeren Alfredo Astiz har dömts till livstids fängelse för sina illdåd i militärjuntans Argentina 1976-83. Han tros bl a ligga bakom kidnappningen av och mordet på den 17-åriga svenskan Dagmar Hagelin 1977.

Det var den förre argentinske presidenten Nestor Kirchner som 2003 upphävde militärernas mångåriga amnesti. 2009 inleddes den s k "megarättegången" mot Alfredo Astiz och flera medanklagade. När de fick sina domar igår fick flera av dem långa fängelsestraff.
 

I ett inslag i Ekot från mars 1977 vädjar Dagmar Hagelins pappa, Ragnar Hagelin, till den svenska regeringen om hjälp för att få vetskap om vad som hänt hans försvunna dotter. Korrespondenten Anders Thunberg rapporterar från Mar del Plata i Argentina.

I augusti 1977 svarar Videla, president i Argentinas militärregering, statminister Thorbjörn Fälldin om vad som kan ha hänt Dagmar Hagelin och hur ärendet behandlas.
2001 överlämnar sig Astiz själv till argentisk polis. Många tror att det beror på organisationen Hijos, barn till mördade eller försvunna under diktaturerna i Chile, Uruguay och Argentina, som genom aktioner pekar ut juntornas mördare.

Efter 24 års kamp för att få någon ur den argentinska juntan fälld för bortförandet och mordet på dottern, polisanmäler Ragnar Hagelin 2001 Astiz. I Studio Ett från 2002 diskuteras hur stora möjligheterna kan vara för ett utlämnande av Astiz för en rättegång i Sverige.

Året därpå kom beskedet att Argentina inte tänkte lämna ut den mordmisstänkte marinofficeren.

2003 sänder Studio Ett ett inslag om Argentina. Då har Alfredo Astiz gripits av polien i Buenos Aires. Förutom mordet på Dagmar Hagelin misstänks han även för att ha mördat två franska nunnor och flera spanska medborgare.

  
"Det smutsiga kriget" under militärdiktaturen i Argentina 1976-1983 ledde till tusentals arresteringar av demokratiförespåkare. Dagmar Hagelin fördes likom många andra troligen till ESMA, det mest ökända fängelset under den här tiden. Under den tvååriga rättegången mot Astiz har flera överlevande från ESMA vittnat om tortyren som de utsattes för där. Astiz har under rättegången inte visat någon ånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".