1 av 3
Pumpamarknad i Florida. Foto: SVT Bild
2 av 3
Gravljus på Norra Kyrkogården på Sandbacka i Umeå. Foto Lillemor Strömberg / SR Västerbotten
3 av 3
Fladdermus. Foto: Doug Bowman /flickr.com/photos/bistrosavage/

Halloween eller Allhelgonadagen?

Halloween eller Allhelgona? (2005)
29 min

Den 31 oktober firas Halloween på många platser i världen. Det var irländska immigranter som under mitten av 1800-talet först tog med sig spöktraditionen till USA. Sedan 90-talet har Halloween-firandet även fått ordentligt fäste hos oss.

I Sverige har "trick or treat" vid det här laget blivit "bus eller godis". I Folkminnen special från 2005 reder Christina Mattson och Bengt af Klintberg ut begreppen med våra olika novembertaditioner. För när firar vi egentligen Halloween, och när firar vi Allhelgona?

Här i Sverige fick traditionen att tända ljus på gravarna vid just allhelgonahelgen sitt genomslag så sent som på 50-talet, vilket fick en del röster att ilsket protestera mot att vi tog till oss den här katolska seden. Numera betraktas allhelgona som tradition och det är vanligt att gå till kyrkogården för att tända ljus, men också att tända dem på nätet. 2008 ställde Människor och Tro frågan: Kan cyberrymden vara helig?

Lysande pumpaansikten hör Halloween till, men man kan också äta pumpa. Här får vi olika pumparecept i programmet Meny från 2008.

I programmet Plånboken, som sändes 2007, pratas det om helgens två "helgdagar": den traditionella svenska Allhelgona, med ljuständning på kyrkogården, och den amerikanskinfluerade Halloween, med pumpor och liemannendräkter till barnen. Många svenskar irriterar sig på detta nya, mer kommersiella sätt att fira, men finns det egentligen några icke kommersiella helgdagar idag?

Fladdermusen är ett djur som förknippas med Halloween. Så här på höstkanten kommer fladdermusen in till städerna för att hitta en partner. Den låter "som en syrsa eller en gnisslande cykel", säger Sofia Gylje när hon guidar till fladdermössen kring Uppsala Domkyrka.

Artikeln ändrades den 30 oktober 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".