Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
1 av 3
2 av 3
3 av 3
Eternithus från 50-talet med sina typiska grå fasadplattor av asbestcement.

Asbest – billigt, starkt och livsfarligt

Ekot 8/9 1975
15 min

Nu när miljonprogramshusen ska renoveras har man funnit asbest i många bostäder. Saneringen, av det man en gång trodde var ett mirakelmaterial med näst intill evigt liv, beräknas bli enormt kostsam. På 70-talet började cancerlarmen komma.

Redan på 50-talet fanns misstankar om ett samband mellan asbest och lungcancer. Risken för lungsjukdomen asbestos för dem som andades in asbestfibrer hade man känt till sedan början av 1900-talet. 

I september 1975 rapporterar Ekot om att åtta arbetare vid asbestfabriken Nohab i Trollhättan dött i cancer.


Här intervjuas professor Jercy Einhorn den 9/9 om Socialstyrelsens cancerregister som påvisar sambandet mellan yrke och cancer.

I Ekots tidningskrönika den 10/9 sammanställer Göran Rosenberg tidningarnas reaktioner på asbestkatastrofen.

I Öppen kanal diskuterar man några dagar senare farliga jobb. Det handlar bl a om glasfiber, lösningsmedel och asbest.

1978 rapporterar korrespondenten Ove Joansson från Washington att asbestindustrin i USA, enligt tidningen Washington Post, under flera decennier hemlighållit riskerna med asbest.


 

I Programmet Hälsolarm från 2008 handlar det om asbest. Varje år dör mer än 100 personer av lungsäckscancer på grund av att de andats in farliga asbestfibrer. Det finns uppskattningsvis 400 000 ton asbest kvar i svenska hus, fast materialet totalförbjöds i början av 80-talet. Alla hus byggda före 1976 kan innehålla asbest. Vid rivning använder samvetslösa byggföretag papperslösa flyktingar till det farliga saneringsjobbet - utan att ge dem skyddsutrustning. Och hur många hemmafixare känner till riskerna när de borrar och bygger? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".