1 av 3
2 av 3
3 av 3

Vampyrtrenden i populärkulturen vägrar dö

3:16 min

Den blodtörstiga vampyren har blivit folklig och syns allt mer i populärkulturen. I veckan har den fjärde filmen om kärleken mellan vampyren Edward och tonårstjejen Bella premiär. Men tonårsvampyrerna till trots är greve Dracula fortfarande kändisvampyren framför andra.


Vår fascination för vampyrer är djupt rotad. I alla tider och i alla delar av världen har människor trott att de döda kan återvända och suga kraft från de levande. 
 
Vampyrskräcken nådde sin höjdpunkt i Central- och Östeuropa i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. I bland annat Transsylvanien genomfördes flera officiella gravöppningar då man slog en påle genom hjärtat för att ta död på vampyrerna, och vittnesuppgifter beskriver hur vampyrerna då kunde vråla och skrika.
 
Alltsedan Bram Stokers klassiska roman om greve Dracula från 1897 har vampyrerna också blivit ett återkommande tema i litteratur och på film. Vampyrerna tycks ha magnetisk dragningskraft.

 
Sedan en tid tillbaka tycks en vampyrepidemi vara över oss. Blod dryper i litterära kioskvältare, i reklamfilmer, på tv. Det är inte första gången som vampyrfebern har ansatt oss.

 
På 70-talet fanns filmklubben Svenska Vampyrföreningen. Ett gäng elever på Norra Latin i Stockholm tröttnade på allt "politiskt tjäbbel" i skolan och intresserade sig istället för skräckfilmer.

 
Blodsugare finns bland alla större djurgrupper, bland däggdjur, fåglar och fiskar. Så länge vampyrerna, en undergrupp av blodsugande fladdermöss, har funnits har de haft dåligt rykte, eftersom de sprider sjukdomar.

 

Om natten händer det speciella saker i Jönköping. Vampyrer vandrar på gatorna. Lajvarna Rickard, Daniel och Tobias spelar upp en scen som utspelar sig år 2025 efter att ett brott har begåtts..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista