Radiohjälpens insamlingar

26 min

Nu är Sveriges radios insamling till Världens Barn igång. Det är Radiohjälpens största kampanj. Sen starten 1939 har Radiohjälpen tack vare svenska folkets gåvor utvecklats till en av Sveriges viktigaste finansiärer för humanitär hjälp. 

 

Första insamlingen i radio

Beredskapsåren var en tuff tid för många. Under appellen Uppbåd inleddes den första insamlingen i radio på senhösten 1939, för att sprida julglädje åt neutralitetsvaktens män och deras anhöriga.  
 
Hur klarade man vardagen och ekonomin under beredskapstiden? Sven Jerring rapporterar från försvarsberdeskapen i Stockholms omgivningar. Vi hör inkallade och deras anhöriga.

 
 

Radiochefen Carl Anders Dymling tackar radiolyssnarna den 1 december 1939 för alla gåvor som strömmat in till julinsamlingen och vädjar samtidigt om mer hjälp.

 
 

Radiohjälpen startar

Stora insamlingsevenemang är inget specifikt för TV-epoken utan förekom i radio ofta redan under 50-talet. Radiohjälpen startade redan 1950 en insamling för efterbehandling av barnförlamning och polio. I radio berättade skådespelerskan Birgit Rosengren för Radiohjälpens sekreterare Bo Willners om hur drabbats av polio i 30-årsåldern.1953 samlade svenska folket pengar till den stora översvämningen i Holland. Radiochefen Elof Ehnmark tackar för bidragen. 
1955 vädjade riksdagsmannen Waldemar Svensson om hjälp till förmån för judarna i Marocko. 


                                                                  Röda fjädern var den övergripande programrubriken på tre stora välgörenhetsevenemang i Sveriges Radios och Lions regi. Här ett kort utdrag ur ett program om Röda Fjäderninsamlingen till förmån för handikappade med Pekka Langer och Egon Kjerrman i Göteborg.

 
Genom att sätta in ett litet bidrag på Radiohjälpens konto 90-1950, kunde radioyssnarna på 1960-talet önska ett eget radioinslag.

Programledarna var välkända nöjes- och radioprofiler som drog till sig stora skaror lyssnare.

Den 12 december 1965 höll den mycket populäre nyhetsuppläsaren Olle Björklund i programmet och presenterade bland annat ett inslag från prinsessan Ingrids bröllop med Fredrik av Danmark.

 

Välgörenhet som stigma eller jippo

Jonas Franksson, ordförande i Unga Handikappade, var 2001 kritisk mot insamlingar och välgörenhetsgalor. Han vände sig bland annat mot Victoriafonden som ett exempel på välgörenhet som spär på fördomar, handikappade som en svag grupp som det är synd om.

 
Greppen kring välgörenhet har varit många genom åren. I juni 2006 auktionerade Kristian Luuk ut en av dåvarande justitieministern Thomas Bodströms hårlockar i P3. Hårlocken gav 10.101 kronor till Radiohjälpen.


Varje barn bär på en egen historia

Hundratals projekt världen över pågår med hjälp av pengarna från Världens Barn. Anastasia i Kenya såldes av sin mamma till prostitution när hon var åtta år gammal. Anastasia lyckades ryma och tvingades istället att leva som gatubarn. Men hon hade turen att komma till Mollys Children Family utanför Nairobi.

Genom bidrag från Världens Barn drömmer Anastasia om att bli läkare för att hjälpa andra utsatta barn – det finns så mycket att hoppas på, men även så många hinder att övervinna.

 

Världens Barn är Radiohjälpens årliga kampanj som handlar om alla barns rätt till hälsa, utbildning och en värdig framtid. 2010 samverkade Radiohjälpen med tolv organisationer. Tillsammans fanns 40 000 frivilliga, samtidigt som Sveriges Radio och SVT uppmärksammade kampanjen i många program.
 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista