Detektiv med evigt liv

4:39 min

Än en gång låter Sherlock Holmes tala om sig, nu i filmen A Game of Shadows. Men den kände 1800-talsdetektiven är inte bara en fiktiv figur. För många har han blivit en verklig person. Det berättar hans skapare, författaren Conan Doyle, i en unik inspelning från 1927.


Sherlock Holmes var en sammansatt figur, en bohemisk vetenskapsman som inte bara var arbetsnarkoman utan också kokainist.

Mannen med höknäsan, pipan och tweedmössan har inte bara fascinerat deckarälskare. Här är det idéhistorikern Ronny Ambjörnsson som ger sin bild av Sherlock Holmes.


1990 samlades "sherlockianer" från hela världen i New York för att fira Sherlock Holmes 136:e födelsedag. Tillsammans ville de söka sig tillbaka till den tid och plats där de själva helst ville vara, nämligen London, anno 1895. Men vad är egentligen en en sherlockian? Det undrade Anders Hammarqvist och fick ett svar av presidenten i den danska Sherlock holmesklubben.


Platsen som lockar Sherlock Holmesälskare mer än nåt annat är 221b Baker Street i London. Det var här romanfiguren bodde och verkade. Hit kommer varje år tusentals brev adresserade till Sherlock Holmes. 

Radions  Ulf Örnkloo åkte till Baker Street  och blev guidad runt i omgivningar där den höknästa profilen finns avbildad mer eller mindre överallt.

 
I slutet av sin levnad blev författaren Conan Doyle en övertygad spiritist. Författaren och skaparen av den klassiska detektivfiguren Sherlock  Holmes porträtterades 2004 i Vetandets värld.