Trängseln ökar på cykelbanor och i cykelställ

4:20 min

Antalet svenskar som tar cykeln till jobbet ökar stadigt. Men precis som på trettiotalet, när vart tredje fordon på Stockholms gator var en cykel, lämnar cykelvettet en hel del att önska.


Vem var det egentligen som kom på den  enkla men geniala idén att två hopsatta hjul kunde bli ett alldeles utmärkt fortskaffningsmedel?

Något  alldeles enkelt svar finns tyvärr inte, men 1971 gjorde Sigvard Strandh sitt bästa att reda ut cykelns historia i Svar idag. Stämmer det att käpphästen är cykelns moder? Sigvard Strand tar sitt avstamp i Frankrike i slutet på 1700-talet.
Annat som fascinerat radiomedarbetare är hur en modern cykel blir till. I maj 1937 besökte Radiotjänsts Henrik Dyfverman en cykelfabrik och fick följa hela tillverkningsprocessen från den minsta lilla detalj till en sprillans ny blänkande tvåhjuling.

                                 

           
Cyklingen har också skapat hjältar. Riksbekant i början på 1950-talet blev Stålfarfar. När den långskäggige och senige 66-åringen  ville cykla Sverigeloppet mellan Ystad och Haparanda  1951 fick han inte vara med. Han ansågs för gammal och för klen. Så han cyklade utom tävlan, blev rikskändis som Stålfarfar och kom till Ystad före alla andra.På 1960-talet kunde cykelentusiaster glädja sig åt ett eget radioprogram, Sveriges cykelradio. Programledaren Erik Sandström läste brev från hela Sverige om bekymmer och glädjeämnen för cyklister. Och nog är det mycket som känns igen, ilskan mot hänsynslösa bilister, brist på cykelbanor och krav på ökat säkerhetstänkande hos ansvariga politiker.

1978 sändes en hel serie om cyklar och cykling. Det var Tomas Blom och Thomas Thorsell som i sex Guld i mundprogram tog upp alla tänkbara aspekter på cykling, alltifrån tekniska och naturvetenskapliga  till mer kulturella och sociala. Hur kommer det sig till exempel att man kan hålla balansen när man cyklar? Och vad betydde cykeln för tidigare generationer?


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista