Jerry Williams – en rockkung säger farväl

Erik Fernström föddes i en utdragssoffa i Hagalund i Solna den 15 april 1942. Han är en av våra mest populära och profilerade artistpersonligheter och har tillbringat femtio år i folkparkerna. Rockfarfar kallades han redan vid 25. Nu drar han ut på avskedsturné.

Vi känner igen Jerry Williams rörelseschema, handen som han håller mot örat, och benet som skakar mot slutet av låten innan han slår av. Jerry snackar sitt eget språk, en klassisk Stockholmsslang mixat med en musikerjargong.

Pappa Sven var sjöman och mamma Edit dog när Jerka var 12 år, så han fick lära sig att klara sig själv. Före sin artistkarriär arbetade Jerry Williams som rörmokarlärling och han har egentligen aldrig lämnat sin klassgrunds ideal. 

Jerry dominerade svensk rock fram till att Liverpoolvågen nådde Sverige. Hans naturliga arena har varit de svenska folkparkerna i 50 år, ett oslagbart rekord för en rockartist. Han slog igenom som sångare i The Violents i början av 1960-talet. Debuten ägde rum i Mora och våren 1962 var gruppen etablerad och låg på Tio i Topp med "Darling Nelly Grey". Jerry Williams och The Violents var förband till The Beatles under deras Sverigeturné 1963. 

Jerry har under åren haft en lång solokarriär med folkparker och krogshower. I slutet av 1960-talet satsade han på en period med mer soul- och rythm&bluesinspirerad musik. Han kompades åren 1967-71 av Lasse Samuelssons Dynamite Brass och under 70-talet av Alarm och Telstar. 

Rockkungen Jerry Williams var under en period ensamstående pappa till sonen Johnny som fick följa med på turnéerna, 1976 berättade han för radions Britt Edwall.

1976-84 turnerade han med kompgruppen Roadwork. 1979 var Jerry Williams med och protesterade mot Arbetsmarknadsstyrelsens beslut att stoppa privata arbetsförmedlingar. Jerry protesterade tillsammans med Jeja Sundström och Leif ”Burken” Björklund.

Det är motorcykel som gäller för Jerry Williams. I programmet ”Dårbågens lov”, ger han sig ut på en åktur i sällskap med Staffan Olzon och Tomas Blom.

Jerry Williams fick LO:s kulturstipendium 1985 med motiveringen ”han är en fin företrädare för en musikstil som kanske framförallt är arbetarklassens, i en bransch som präglas av hård  kommersialisering och stor känslighet för tillfälliga trender håller han fast vid sin egen stil och har varit sin publik trogen, inte minst i folkparkerna” . 

1987 spelade Jerry rollen som katten Rum Tum Tugger i musikalen Cats på Chinateatern i Stockholm. 

Med en produktion signerad Ola Håkansson fick Jerry Williams 1989 platina med sin största skivframgång ”Did I Tell”. 

Jerry Williams skrev sina  memoarer  tillsammans med kompisen Bo Rehnberg 1992. Där kan man läsa om uppväxten och den politiska och sociala samhällssyn som har präglat honom. För Jerry handlar det om rötter, det är därför han ofta ställer upp i ideella solidaritetssammanhang. Bo Rehnberg och Jerry Williams gjorde under många år programserien Rocklagret i radion, ibland tillsammans med Svante Grundberg.

När Jerry fyllde 50 år den 15 april 1992 uppvaktades han av fansen och Dagens Eko var på plats.

1996 förlorade Jerry Williams över 3 miljoner kronor när hans ekonomiske rådgivare förskingrade pengarna.Jerry Williams gjorde programmet Sommar i P1 den 5 augusti 2009.

Under 2009 och 2010 har han kört showen Dynamite på Rondo i Göteborg och på Tyrol i Stockholm.


Han har även varit en återkommande artist i ”Allsång på Skansen” och som liveartist runt om i Sverige.