1 av 3
2 av 3
3 av 3
Curt Nicolin, SAF.

Valfrihet eller snabba klipp?

Utförsäljningen av S:t Görans sjukhus kritiseras (Ekot 2000)
2:47 min

Chefsåklagaren vid riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm.

Men Serafen, som såldes till privata köpare för 700 000 kronor, och sedan såldes vidare för 20 miljoner, är inte det första exemplet på försäljning av offentlig verksamhet som kritiserats.

Tanken med att privatisera sjukhus och skolor var inte att någon skulle kunna göra stora klipp. Svenska Arbetsgivarföreningen, SAF, föreslog ökad privatisering redan 1980 - och då handlade det i första hand om valfrihet och större effektivitet.

När sjuksköterskorna strejkade 1986 ansåg moderatledaren Carl Bildt att privatisering även kunde ha en återhållande effekt på konflikter på arbetsmarknaden. Detta bland annat för att de anställda kunde välja mellan arbetsgivare.


 
 

Billigt sjukhus

Det första privatiserade akutsjukhuset, S:t Görans i Stockholm, köptes av Bure i slutet av 1990-talet. Detta under stark kritik från oppositionen.

I kölvattnet av Täby kommuns försäljning av Tibble gymnasium, till ett par anställda, krävde socialdemokraterna nya regler för utförsäljningar. De hävdade att priset för gymnasiet låg långt under marknadsvärdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".