1 av 4
2 av 4
Villa Petrolea - familjen Nobels residens i Baku.
3 av 4
4 av 4
I o m Sovjetunionens upplösning blir Azerbajdzjan ett självständigt land 1991.

Azerbajdzjan – olja, krig och eurovision

Kanalen - kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien (1989)
8:56 min

I helgen sänds Eurovision Song Contest från Baku i Azerbajdzjan. Vi har tagit fram program som speglar den forna sovjetrepubliken, som i slutet av 80-talet förde ett bortglömt krig mot grannprovinsen Armenien och som har länkar till Sverige via oljan.

I slutet av 80-talet börjar Sovjetunionen krackelera och i provinsen Azerbajdzjan pyr kritik mot Moskva och sovjetväldet. Samtidigt blommar flera hundra år gamla grannmotsättningar upp mellan kristna armenier och muslimska azerer. 1988 leder dessa motsättningar till en blodig konflikt som varar till 1994. Kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan kom att kallas "det glömda kriget".

Armenien och Azerbajdzjan krigar om att få herraväldet över enklaven Nagorno-Karabach, ett litet område i Azerbajdzjan med ett par hundratusen invånare, flest armenier. I Kanalen från 1988 får vi veta mer om Armenien och Kjell Albin Abrahamsson rapporterar om utvecklingen i Azerbajdzjan.


                  

Hösten 1989 pågår kriget för fullt och Kanalen sänder ett reportage av Kjell Albin Abrahamsson från ett azerbajdzjanskt flyktingläger.

    

                                    

                                 

1990 beslutar ett försvagat Högsta Sovjet att sända truppförsträkningar till Armenien och Azerbajdzjan. I Kanalen ger bl a Jan Hjärpe, professor i islamologi och historikern Kristian Gerner en bakgrund till de etniska motsättningarna.

1994 beräknas att en miljon människor är på flykt i konfliktområdet. I Studio Ett från mars 1994 berättar journalisten Lena Zacke om ett besök i Nagorno Karabach.

Vapenvila sluts mellan Azerbajdzjan och Armenien i maj 1994.                    

                     

Nobel och oljan i Baku
             


1874 börjar familjen Nobel att utvinna olja i staden Baku i Azerbajdzjan. Det blir ett av Rysslands största företag och det lägger grunden för Alfred Nobels förmögenhet.

I Vetenskapsradion historia från 2007 besöker man navet i familjen Nobels oljeimperium, Villa Petrolea i Baku.

I Vetandets värld från 2008 får vi veta att det inte bara Alfred Nobel som var framgångsrik inom familjen Nobel. Det var hans äldre bröder Robert och Ludvig som på 1870-talet startade oljeföretaget i Baku. För att transportera oljan byggde bröderna även egna järnvägsvagnar och lok samt världens första oljetanker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".