Fadime Sahindals begravning 2002.

Förbud mot tvångsgifte

8:20 min

Idag kommer justitierådet Göran Lambertz utredning där han föreslår förbud mot tvångsgifte och barnäktenskap. Det som utlöste debatten om tvångsäktenskap och hedersrelaterat våld i Sverige var mordet på Fadime Sahindal 2002.

Efter mordet på Fadime Sahindal, som vägrat gifta sig med en av familjen utsedd man, kom krav på skärpta lagar för att stoppa att unga kvinnor skulle kunna tvingas in i äktenskap. I P1 morgon från 2003 berättar Mayram, en av de unga kvinnor som tvingats gifta sig mot sin vilja, om sin situation.


Fadime Sahindals öde leder till att det hedersrelaterade våldet mot unga invandrarflickor börjar debatteras. Dåvarande integrationsministern Mona Sahlin kallar i november 2003 till ett möte med svenska och utländska experter för att diskutera frågan. I Studio Ett ställs frågan vad har debatten resulterat i.

2007 uppmärksammar Studio Ett att även pojkar drabbas på olika sätt av hedersvåld och tvångsgifte och att homo- och bisexuella ungdomar som drabbas av hedersrelaterat våld, sällan får den hjälp de behöver varken i skolan, hos socialen eller polisen.

     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista