1 av 3
2 av 3
3 av 3

Jan Malmsjö fyller 80 år

18 min

– Sången ger mig pengar medan skådespeleriet ger mig status, skämtade Jan Malmsjö 1988 om bredden i sitt konstnärsskap. Mer seriöst var det när han menade att växelbruket mellan seriös dramatik och mer folklig schlagersång  gav kraft och näring åt båda.


I många år lät Jan Malmsjö bli att läsa recenscioner. För även om han alltid var publikens gunstling så var det inte alltid kritikerna uppskattade hans prestationer. 1974 mötte Kent Finell Jan Malmsjö i programmet "Aktuell nöjesprofil" och det blev ett samtal som handlade om debuten, kändisskapet, scenskräck och recensioner.
Jan Malmsjös långa karriär  började när han som liten pojke lekte bakom kulisserna på Hippodromteatern, där hans föräldrar uppträdde. Det var dock inte där han debuterade. Det blev i stället en något oplanerad debut i folkparken för den fyraårige Jan .

 

I programmet Stafetten där vetenskap och kultur möttes valde astronomen Marie Rådbo att samtala med  Jan Malmsjö, inte bara för hans stjärnstatus utan för att hon imponerats av hans bredd och mångsidighet som artist. Sedan 2001 är det Jan Malmsjö som upprätthåller den mer än 100-åriga traditionen att vid tolvslaget på nyårsnatten recitera Tennysons Nyårsklockan från Skansen i Stockholm.  Han tog över efter Margareta Krook  som i sin tur efterträdde kända skådespelare som Anders de Wahl, Georg Rydeberg och  Jarl Kulle. Så här har det låtit genom åren från Skansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista