1 av 3
Bärgningen av regalskeppet Wasa 1961. Det finns många välbevarade skepp kvar att finna under ytan.
2 av 3
Besökare på Wasamuséet förundras över modellen av Wasaskeppet. Foto: Scanpix.
3 av 3
Regalskeppet Kronan sjönk utanför Öland 1676. Här har dykare funnit två sjömanskistor. Foto: Scanpix

Hundratals skepp på Östersjöns botten

20 min

Mycket talar för att man funnit det eftersökta 1600-talsskeppet "Resande man" i Stockholms skärgård. Skeppet är en i raden av vrak som bevarats i Östersjöns bräckta vatten och som upptäckts. Wasa, Kronan och Elefanten är några andra.

I programmet "För ungdom" 1938 berättas historien om amiralskeppet Elefanten som sjönk i Kalmarsund. Man är dessutom med under dykarnas undersökning av vraket.

Regalskeppet Kronan är ett av de mest betydande skeppsvraken som man funnit i Östersjön. I "Gömda vrak och skatter" 2006, intervjuar Mona Habraeus bland annat marinarkeologen Lars Einarsson.

Under sommaren 2003 pågick ett projekt där man kartläggde hur det stod till med skeppsvraken i Östersjön. I Vetenskapsradion Historia följer Tobias Svanelid med till Jutholmen i Stockholms skärgård, där ett oidentifierat, välbevarat vrak undersökd.

Dykturism har blivit ett allt större problem som hotar skeppsvraken. Dykare som tar med sig souvenirer utarmar fynden. Vetenskapsradions Martin Widman intervjuar Carl Olof Cederlund och Christian Meschke från Riksantikvarieämbetet, samt dykaren Karin Eskilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista