1 av 2
2 av 2

Baddräkten – från nerhasat ylle till nylon

3:58 min

Dags att skaffa ny baddräkt? Vi presenterar baddräktens historia och vrider och vänder på badkläder ur olika perspektiv. Varför heter det t ex bikini, vad var "badbyxekriget" och hur plågsamt kan ett konsumenttest av en badräkt bli?

I det här reportaget om badmode och kroppsfixering i Direkt från 1992, följer Susanna Einerstam med några kunder som provar baddräkter.

2001 rapporteras det i P1 morgon om ett "badbyxekrig" som rasar i Frankrike. Kriget handlar om storleken på badbyxor, och leder till att polis och säkerhetsvakter ökar bevakningen av de kommunala simbassängerna.

I Humorprogrammet Sovmorgon från 2002 genomför programledarna Ola Karlsson och Kjell Eriksson ett plågsamt konsumenttest av en slankande baddräkt.


Esther Williams kunde simma, dyka och le - samtidigt. Dessutom klädde hon i baddräkt bättre än många andra. Dessa egenskaper fick henne att bli en av USA:s allra största filmstjärnor under 1940- och 50 talet. I Stil från 2007 får vi höra hennes och baddräktens historia.

Varför heter bikini just bikini? I sommarserien Historiska ord från 2008 berättar etnolog Jan-Öjvind Swahn hur det ligger till.

2011 fotograferades den engelska stjärnkocken Nigella Lawson på en strand iförd en heltäckande baddräkt som bara visar ansiktet, en så kallad burkini. I hemlandet raljerades det över hennes val av baddräkt. I God morgon världen! från samma år, ställs frågan varför kvinnokroppen och kläderna väcker så starka känslor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista