1 av 2
Detalj ur målning av Picasso från 1932.
2 av 2
Verk av Marcel Duchamp.

Picasso, målare Duchamp, sabotör

Homage à Picasso (1961)
35 min

Nu pågår utställningen "He was wrong" på Moderna museet i Stockholm. Här möter Pablo Picassos rasande måleri Marcel Duchamps intellektuella och ironiska readymades. Båda har satt outplånliga avtryck i konsthistorien.

Det blev ett väldigt rabalder när Marcel Duchamp 1914 ställde ut en vanlig flasktorkare, och lite senare en pissoar, på ett galleri i Paris och kallade det konst. Hans verk startade en diskussion som pågår än idag: Den om  var gränsen går för vad som egentligen kan betecknas som konst.


I Konstfönstret från 1977 intervjuar Ingela Lind den svenske konstnestorn och Duchamp-experten Ulf Linde, i samband med en utställning med Marcel Duchamps verk på Centre Pompidou i Paris.

Programmet Homage à Picasso är en hyllning till den spanske konstnären Pablo Picasso inför hans 80-årsdag 1961. Det är Karl Axel Arvidsson och konstnären Felix Hatz som följer i Picassos fotspår för att försöka förstå vad som präglade och inspirerade en av 1900-talets största konstnärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".