1 av 5
En flicka är utskickad att köpa mjölk i mjölkaffären 1950-tal.
2 av 5
Mjölkkampanj 1939.
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Mjölk – en älskad och ifrågasatt dryck

5:18 min

I år fyller mellanmjölken 30 år. Idag dricker vi drygt 100 liter mjölk per person och år. Frågan om mjölkens goda eller dåliga inverkan på oss har diskuteras i långa tider.

1937 håller generaldirektör Axel Höjer ett föredrag om mjölken som hälsodryck. Komjölksuppfödning via napp var nu ett självklart sätt att mata barn som inte kunde få modersmjölk.

Här berättar professor Birger Platon hur mjölken skulle skötas under sommaren, en påfrestande tid för alla matvaror på den tiden. Det var först efter andra världskriget som kylskåp blev ett naturligt inslag i alla hem.

           


1947 besöker Sven Jerring Gerda Petterssons mjölkaffär och ger en bild av det dagliga livet på Brunnsgatan i Stockholms centrum.Etnologen Bengt af Klintberg berättar i Svar dag från 1975 om ett demoniskt väsen som tjuvmjölkar andras kor.

           

I programmet Onda ögat från 1980 ringer Monica Malmström upp Arla för att fråga om hur mjölken skulle kunna konkurrera med alkoholen som festdryck.

I Konsumentekots telefonväkteri från 1990 diskuteras den eviga frågan: Är mjölk nyttigt eller onyttigt?

1990 sänder Tendens ett collage om mjölk och svenskhet. Är mjölken den svenska nationaldrycken? En nutritionist kommer också till tals och man diskuterar den då nya s k "ekomjölken".


I Kulturfredag ställer sig Karsten Thurfjell frågan om vad som ligger bakom Mjölkfrämjandets engagemang i populära matevenemang, som mästerskap i konsten att tillreda en caffe latte och årets kock.

I Sverige dricker vi drygt 100 liter mjölk per person och år. I april 2012 ställer programmet Kropp och själ den enkla frågan: Behöver vi verkligen mjölk?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista