Sven Hedin - från hjälte till föraktad nazivän

2:46 min

Sven Hedin (1865-1952) var en världsberömd svensk upptäcktsresande vars enorma popularitet fullständigt raserades av hans försvar av Nazi-Tyskland och nära vänskap med Adolf Hitler.

Sven Hedin växte upp under en period som man skulle kunna kalla upptäcktsresandens tid, där äventyrliga män (oftast) åkte till exotiska platser där ingen vit man tidigare satt sin fot.

Hedin blev, som ung, inspirerad av hjältarna i Vegaexpeditionen som seglat genom Nordostpassagen, och i slutet av 1880-talet gjorde han sin första stora resa till Persien.

Under sin karriär blev det ytterligare en resa till Persien och tre långa expeditioner i centralasien.

Den fjärde expeditionen igenom centralasien, 1927-1935 blev också den sista, och det är från tiden efter hemkomsten som vi har arkiverat ljud.
 

Höll många anföranden

Någon vecka innan han anlände Stockholm intervjuade Sven Jerring Hedin, som just kommit till Europa och då befann sig i Berlin.

Vid hemkomsten gav han många föreläsningar, inte minst i radio. Här är en utsnitt ur berätteler från resan genom Gobiöknen.

Och här är ett par andra om äventyren i norra Indien, Himalaya och Tibet.

Efter Sven Hedins död 1952 sändes ett minnesprogram där en rad av hans medarbetare på resorna, berättade anekdoter om expeditionerna och om Sven Hedin.

 
Sveriges kanske största kändis

Sven Hedins enorma hjältestatus - han var en världskändis i Greta Garbo-klass - fick en allvarlig törn i och med hans ovilja att fördöma Nazitysklands brott. Han stödde Tyskland i bägge världskrigen och även om han själv påstod att han aldrig var nazist, så var han personligt bekant med Adolf Hitler.

I en avhandling pekar historikern Sarah Danielsson på att Sven Hedins nazikopplingar har underskattats. Här är Vetenskapsradion Historia från mars 2005. Programledare Tobias Svanelid.

År 2003 gjorde Mats Arvidsson programmet "Asien blev min kalla brud", ett försök att förstå Sven Hedin, "Sveriges sista hjälte".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista