1 av 4
2 av 4
CH Hermansson i Kungsträdgården 1 maj 2006.
3 av 4
4 av 4

C H Hermansson – en politisk veteran fyller 95 år

0:28 min

C H Hermansson fyller 95 år och än har han  kvar sitt intresse för politk. Det var 1964 C H Hermansson efterträdde Hilding Hagberg som partiledare för det svenska kommunistpartiet. Ett ledarskifte som så småningom ledde till en brytning med den moskvatrogna falangen inom partiet. För som Hermansson sa, i sitt mest berömda uttalande:


När Sveriges kommunistiska parti höll sin tjugonde årskongress i januari 1964 var C H Hermansson en av talarna.

Det var många, bland andra radions Åke Sparring som insåg att det var en blivande partiledare som tog till orda.Under ledning av sin nye partiledare fick kommunisterna drygt 5% av rösterna i riksdagsvalet 1964 och många såg Hermansson som valets segerherre. Men vad var det egentligen för politik partiet ville föra?  Var det en blodig revolution eller fredligt riksdagsarbete  C H Hermansson såg framför sig? I radion frågades han ut av Sven Jerstedt och Anders Wilhelmsson.


Mitt under den svenska valrörelsen 1968 kom beskedet att Sovjetunionen invaderat Tjeckoslovakien. För de svenska kommunisternas ledare C H Hermansson blev det extra viktigt att snabbt ta avstånd från ryssarnas agerande för att markera att hans parti inte ville förknippas med den sovjetiska kommunismen.
När C H Hermansson 1964 blev partiledare för det svenska kommunistpartiet blev det alltså början på en kursändring för partiet. Det tidigare så Moskvatrogna partiet blev betydligt mer kritiskt mot grannen i öster. Detta var något Hilding Hagberg aldrig förlät sin efterträdare. I Förmiddag i P1 berättade C H Hermansson om partiets profilbyte för Lennart Broström.
2010 träffar Martin Dyfverman en vithårig gammal man som har svårt att röra sig. Det är en man som lever med sorgen efter sin fru som han var gift med i 63 år, som älskar poesi och som engagerat följer den politiska debatten.. Sin socialistiska övertygelse har han kvar, CH Hermansson och budgivningen inom dagens politik ger han inte mycket för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista