1 av 4
Carl-Uno Sjöblom gratulerar de tävlande i klass 5 i Västra Skolan i Hallsberg som vann finalen 1970.
2 av 4
3 av 4
Berndt Friberg.
4 av 4
Berndt Friberg och Carl-Uno Sjöblom lottar fram spelordningen till 'Vi i femman' 1970.

Vi i femman - populär frågesport

0:51 min

SR Minnen har plockat fram några av de första tävlingarna och blivit imponerad av 11-åringars kunnande i mitten på 1960-talet. Vem kan idag till exempel identifiera den här fågeln?


Frågor om fåglar var ständigt återkommande de första åren. Här är ytterligare några exempel.


1963 sändes Vi i femman för allra första gången. Programledare var Berndt Friberg, som skulle fortsätta att leda programmet i 22 år, fram till 1985. Till final kom tre femteklassare från Geijerskolan i Malmö, Helene Werner, Anita Dahlqvist och Dag Hermelin och tre från Lessebo, Hans Andersson, Thomas Carlsson och Ove Svensson.

Vad var det då de 11-åringar som tagit sig ända till final förväntades kunna 1963? Religionen var med förstås och 1963 var det synonymt med kristendom. Den här gången blev det apostlakunskapen som provades. Förutom geografi, historia, sport och musik, skulle finalisterna också kunna identifiera några av tidens mest kända röster (Evert Taube, Astrid Lindgren och Gustav VI Adolf ) och dessutom ha lite koll på samhällsfrågor. Hur länge får man barnbidrag? När blir man myndig och när blir man pensionär?

Vem som vann? Lyssna här.


Uttagningsprov

Radions kunskapstävling Vi i femman, var en gigantisk tävling där alla landets 11-åringar inbjöds att delta. 1965 anmäldes 355 klasser med sammanlagt 7204 elever. Genom ett uttagningsprov som sändes i radion skulle sen 24 lag gå vidare till kvartsfinalerna. Den 30 september 1965 var det som vanligt Berndt Friberg som läste upp dom 10 kunskapsfrågorna i uttagningtävlingen.

Helt lätta var inte frågorna, åtminstone inte för en femtioplussare nästan 50 år senare. Handen på hjärtat vem av er ( oavsett ålder) skulle idag utan att googla kunna svara på i vilken stad Gustav Vasa valdes till kung? Strängnäs, Västerås eller Linköping?

Och vem skulle kunna namnet på Norges avgående statsminister 1963 – Gerhardsen, Ibsen eller Johannesen. Vet vi vad de nordiska statsministrarna heter idag?

Lättare har det nog i takt med att våra matvanor internationaliserats blivit med matfrågan. Idag till skillnad mot 1965 vet nog dom flesta 11-åringar att gorgonzola är en ost och inte en soppa eller en korv.

Störst är inte alltid bäst. Det bevisade femteklassarna från den lilla skolan i Skogaby i Halland som var en av de två femteklasser som 1965 lyckades ta sig till final. I skolan fanns sammanlagt 14 elever och i klassen som tävlade fanns sju elever.

Skogabyeleverna fick tävla mot småländska Eksjö. Det här året förväntades segrarna bland annat kunna namnen på svenska biskopar, ha koll på både sommar och vinterolympiader, kunna en hel del om flygplansmodeller och ha lärt sig lite om Stockholm under sightseeingen dom fått.

Dessutom skulle dom det här året, (och det var nytt och en hint om vad som i framtiden skulle krävas av unga elever) visa att dom visste hur man letade upp information. Till hjälp fanns förstås inte internet, utan barnen fick bläddra i en telefonkatalog, en uppslagsbok och boken om Sveriges kommunikationer. Bland annat skulle de ta reda på när nästa snälltåg till Sundsvall avgick från Stockholm, hur lång Medelpads längsta älv är och riktnumret till Sundsvall. Programledaren var som vanligt Berndt Friberg.


Tre dagar efter uttagningstävlingen 1968 till Vi i femman fick de tävlande facit till frågorna i radion. Så varsågod att testa om du hade kvalat in bland 1968 års femteklasselit.


80-talet i lokalradion

1981 ville 4780 femteklasser delta i Vi i femman. Alla kom förstås inte med men i och med att lokalradion kommit med i bilden kunde många fler av uttagningstävlingarna på väg mot final sändas. Så här lät det till exempel i Radio Örebro när Bråtenskolan från Karlskoga och Karlslundsskolan i Örebro tävlade om att gå vidare.

Nu i början på 1980-talet tycker man att det är viktigt att påpeka för barnen att de inte ska ta alltför hårt på att det är en tävling utan att det viktiga är att det är roligt att ses. En del är sig likt. Religion är fortfarande samma sak som kristendom. I den här uttagningstävlingen förväntas barnen veta i vilken flod Jesus döptes. När det gäller frågorna i övrigt så blandas nutidsorientering med skolboksfrågor. Vet eleverna till exempel vad det heter när ett land skriver ner sin valuta eller hur länge den amerikanska gisslan satt fången i Iran?

En matfråga som var svår i tävlingens begynnelse (1965) återkommer -– vad för sorts mat är gorgonzola? Är det nåt barn kan svara på 1981?


De lokala uttagningstävlingarna i 1984 års upplaga av Vi i femman  sändes förstås också i lokalradion runt om i Sverige. I det här programmet hör vi elever från Åkersberga skola och Färentuna skola visa prov på sina kunskaper.

En djärv tolkning är att kristendomskunskaperna inte är lika stora som dom var hos femteklassare i början på sextiotalet. Sista söndagen på kyrkoåret vad kallas den? Finns det nån tävlande 11-åring som vet detta i mitten på 1980-talet?

Programledare är Gunnar Sandstedt och domare är ingen annan än Vi i femmanveteranen Berndt Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista