1 av 3
2 av 3
3 av 3

Häpnadsväckande fynd på Mars

Upphittad meteorit i Antarktis (1996)
19 min

I början på december kommer NASA att berätta vad det är jordproven från Mars innehåller som fått forskare att använda ord som häpnadsväckande.  Men redan nu spekuleras det hej vilt bland forskare och i media.  Det alla förstås hoppas på – precis som man gjorde 1996 när man undersökt en meteorit som man trodde kom från Mars – det är tecken på liv.I juli 1965 inträffade en historisk rymdprestation. Den obemannade amerikanska rymdfarkosten Mariner 4 nådde efter 228 dygns färd geom rymden nå sitt mål, Mars. Äntligen kunde den gåtfulla planeten fångas på bild på närmare håll.

Många forskare anser att Mars är den planet som har störst potential för att i framtiden kunna husera människor? 2001 berättade Claes Andreasson om denna karga ödsliga planet som i alla tider fascinerat och inspirerat.

Från världens alla hörn, Japan, USA och Europa for expeditioner år 2003 mot den mytomspunna planeten Mars. Det borde varit ett gyllene tillfälle att få svar på den ständiga frågan "Finns det liv på Mars?"

Framstegen inom rymdteknik har successivt förbättrat möjligheterna att upptäcka liv utanför jorden. Det har också gjort att ett helt nytt forskningsfält vuxit fram - astrobiologi. 2004 besökte en av världens ledande astrobiologer, Bruce Runnegar, Stockholm. Han var chef för Nasas Astrobiologiska institut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".