Jörn Donner medverkade i det skandalomsusade TV-programmet Skytte 1991. Den 5/2 fyller han 80 år.

Jörn Donner – en provokatör fyller 80

9:11 min

Lagom till sin 80-årsdag firar den finlandssvenske författaren, filmregissören, filmproducenten, kulturskribenten och politikern Jörn Donner med att ge ut en drygt 1000 sidor tjock bok om sitt liv, Mammuten. Donner har under årens lopp lämnat få oberörda och har ibland kallats yrkesprovokatör.

                                     

"Jag tror att all konst som är bra är kränkade för någon".

Jörn Donner var under 70- och början av 80-talet chef för Svenska Filminstitutet. Här diskuterar han i Ekot med dåvarande ärkebiskopen Olof Sundby, som starkt ifrågasatte planerna på en film om Jesu sexliv.

                  

"Jag tror att samhället behöver personer som står i opposition till de förhärskande myterna."

I Efter tre med Ulf Elfving från 1990 får folk på stan frågan om vad de tycker om Jörn Donner. Hans person och stil verkar lämna få oberörda. Han retar, oroar och roar i lika hög grad. Donner hävdar att det svenska samhället präglas för mycket av klicherna i media av honom och att de flesta glömmer bort att han främst är författare.

                  

"Det finns så mycket i livet som är slumpartat."

I Människor och tro från 2002 verkar den då 69-årige Donner lite uppgivet trött på myten om sig själv som den i TV rökande, drickande, svärande och arrogante finlandssvensken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista