1 av 10
Några flytvästar var det inte tal om när Urho Kekkonen tog den obligatoriska roddturen på Tage Erlanders Harpsund. En blunder som Sjösäkerhetstjänsten kritiserade.
2 av 10
3 av 10
Även Tage Erlander charmades av Sovjetunionens ledare Nikita Chrustjov när han 1964 besökte Sverige och Harpsund. En öppen och bra människa tyckte Erlander.
4 av 10
Den borgerliga samlingsregeringen sammanträder 1977 på Harpsund. Statsminister Thorbjörn Fälldin tog gärna en paus för att smita ut i ladugården och beundra korna.
5 av 10
FN:s generalsekreterare Kofi Annan besöker Göran Persson på Harpsund 1997.
6 av 10
Frankrikes president Georges Pompidou tar sig för pannan vid sitt Harpsundsbesök 1964. Här gäller det att inte totalt göra bort sig i krocketmatchen.
7 av 10
2008 när Tysklands ledare Angela Merkel besökte Fredrik Reinfeldts Harpsund var det inget slarv med flytvästar.
8 av 10
Säkerhetspolisen fick en chock när Kosygin 1968 besökte Harpsund. Trots rigorös bevakning lyckades ett ungt par landa sitt lilla flygplan i närheten av Harpsundsekan som roddes av Kosygin. Paret hade tänkt sig en liten pratstund med Sovjetunionens ledare.
9 av 10
Gyllenhammars besök på Olof Palmes Harpsund blev ett exempel på det som kallats harpsundsdemokrati, dvs att företrädare för stat och näringsliv möts för informella samtal.
10 av 10
När Indiens premiärminister Nehru besökte Sverige 1957 blev kanske hans mest bestående minne harpsundsbesöket. På midsommarafton fick han prova på små grodorna runt midsommarstången.

I samma båt - från Merkel till sovjetledaren Chrustjov

9:47 min

I 60 år har Harpsund varit stället där utländska ledare ror i ekan och där många av de politiska besluten fattas.

 1953 testamenterade industrimannen C. G. Wikander Harpsund till staten för att användas som statsministerbostad. Tage Erlander, dåtidens statsminister, var till att börja med måttligt road av gåvan. För en socialdemokrat på 1950-talet var tanken att associeras med tjänstefolk och överklassvanor inte särskilt lockande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista