1 av 2
Filmregissören Stefan Jarl vid Plattan, Sergels torg, där en stor del av Ett anständigt liv utspelade sig. Foto: Lennart Nygren/Scanpix.
2 av 2
Kenta Gustafsson var en av huvudpersonerna i Stefan Jarls Modstrilogi. Foto: Scanpix.

Stefan Jarl uppmärksammade knarkets offer

Patric (1979)
0:37 min

Stefan Jarl är den regissör som satt Stockholms knarkträsk tydligast på pränt med filmen Ett anständigt liv (1979). Det är del två i Modstrilogin om polarna Kenta Gustafsson och Stoffe Svensson. I filmen dör ett stort antal missbrukare av överdos. En av dem är Stoffe.

Stefan Jarls första film om Kenta och Stoffe, Dom kallar oss mods (1968), skildrar två killar i den övre tonåren som bägge haft en tuff uppväxt och, på ett ganska oskyldigt sätt, kommit på kant med samhället.

I Ett anständigt liv har killarna och många av deras kompisar glidit in i tunga narkotikamissbruk.

Kentas missbruk stannar vid hasch och alkohol och han överlever i stort sett alla gamla kompisar. Han lyckas även få igång en karriär inom musiken. I ett radioprogram där han och hans mamma Majken intervjuas läser han texten till en sång om sin son Patric.

I den tredje delen i Modstrilogin, Det sociala arvet (1993), hade regissören Stefan Jarl som utgångspunkt att ett barn som växer upp i en familj med sociala problem och missbruk, i stort sett var chanslös i livet. Tesen kom dock på skam, berättar han i Studio Ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".