1 av 2
2 av 2

Påven är vald och den vita röken steg mot skyn

Paulus VI väljs till påve (1963)
2:57 min

Den katolska kyrkans nästa ledare är utsedd. Den 76-årige Jorge Mario Bergoglio från Argentina blir den förste påve som tar namnet Franciskus I. SR Minnen har blickat tillbaka på några tidigare påveval.


Valet av Johannes Paulus II till ny påve år 1978 var sensationellt på många sätt. Det var första gången på 450 år som en påve med rötter i ett annat land än Italien valdes. Än mer häpnadsväckande var det att kardinalerna valt en påve som hämtats från andra sidan järnridån, en från början systemkritisk arbetarpräst från Polen. Så här lät det från Vatikanradion när de vita rökpuffarna steg från den världsberömda skorstenen.

19 april 2005 tillträdde Benedictus XVI som påve. Han blev den förste påven på hundratals år som lämnat påveämbetet utan att vara död. Historiska klubben under ledning av John Chrispinsson gjorde samma år en tillbakablick på påvens makt genom tiderna.

Påvarna har avlöst varandra, men ingen har tidigare velat heta Franciskus. Vem var då den helgonförklarade Franciskus av Assisi, från vilken den nya påven lånat sitt namn? I sitt Sommar-program från 2010 ger prästen Ted Harris en glimt av den man som skapade Franciskanordern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".