Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
1 av 2
2 av 2
Lungcancer på röntgenbild 1984.

Lungcancer – 4000 döda varje år i Sverige

Om rökning och lungcancer - Vetenskapsradions veckomagasin (2007)
6:02 min

Nu varnar Cancerfonden i en ny rapport att cancerfallen ökar i alarmerande takt i Sverige. Flera lungcancerorganisationer förespråkar idag ett totalförbud av rökning till år 2025. Vi har tagit fram program med olika aspekter på rökning och lungcancer från 70-talet och framåt.

I slutet av 70-talet drabbades 2000 personer per år av lungcancer och få av dem överlevde sjukdomen. En läkare och en psykolog intervjuas här i Ekot från 1979 om hur man ska kunna få ungdomar att låta bli att börja röka.

1985 kommer en WHO-rapport om att cancer, och framför allt lungcancer, ökar i industriländerna. I Ekot från april 1985 intevjuas en cancerexpert som förespråkar drastiska åtgärder mot rökning.


1996 diskuterar Olle Steholm möjligheten för lungcancersjuka personer att få skadestånd från tobaksindustrin i Sverige och USA med advokat Leif Silbersky.

                              


I Studio Ett från år 2000 tas frågan om light-cigaretter upp. Många tror att de är mindre farliga än vanliga cigaretter, men en tysk studie visar att de t o m kan vara farligare. Vid millenieskiftet ökade antalet unga kvinnor som får lungcancer i hela västvärlden.

Ett rekordstort skadestånd på 28 miljarder dollar utdöms 2002 till en kvinna som är sjuk i lungcancer i USA. Det är tobaksjätten Philip Morris som ska betala. Helena Groll rapporterar i Studio Ett.

Det var i början på 60-talet som tobaksindustrin i Sverige på allvar började ta steget från en dittills mansdominerad marknad till att även försöka locka till sig kvinnliga köpare. De ödesdigra konsekvenserna av detta tas upp i Vetenskapstadions veckomagasin från 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".