Irakkriget börjar 20 mars 2003. Scanpix.
1 av 2
Irakkriget börjar 20 mars 2003.

Ur arkivet: Irakkriget

Om George Bushs ultimatum till Saddam Hussein - P1-Morgon (18/3 2003)
12 min

Den 18 mars 2003 ställdes Iraks ledare Saddam Hussein och hans två söner inför ett ultimatum: Om de inte gick i exil inom 48 timmar skulle en invasion ledd av USA, Storbritannien och Australien inledas. Detta ultimatum hörsammades inte av Saddam och två dagar senare var invasionen ett faktum.

Det var efter terrorattacken den 11 september 2001 som den så kallade Bushdoktrinen skapades. Denna doktrin hävdade USA:s rätt att starta förebyggande krig som svar på upplevda hot. Nu misstänkte USA att Irak hade tillverkat massförstörelsevapen och att Saddams regim understödde terrorgrupper.

Den amerikanska presidenten George Bushs ultimatum som ställts den 18 mars 2003 beskrivs i radions sändningar som diplomatins sista chans.

Beslutet att invadera Irak väckte stark kritik runt om i världen. FN menade att det stred mot folkrätten, men Bush avfärdade all kritik med orden: "USA har försökt att arbeta med FN för att möta hotet från Saddam Hussein, men FN:s säkerhetsråd har inte levt upp till sitt ansvar, därför måste vi ta vårt." Storbritannien och Australien allierade sig med USA i angreppet mot Irak.

Den 20 mars inleddes invasionen. I Studio Ett dagen efter beskrivs Iraks historia och vägen till det pågående kriget. En extrasändning från Ekot sänds samma dag mellan kl 20:30 och midnatt där händelserna följs, kommenteras och analyseras.                             

Det tog tre veckor för de amerikanskledda trupperna att nå Bagdad. Att inta huvudstaden blev en lätt match, men snart skulle svårigheterna torna upp sig.

I USA stödde till att börja med folkopinionen kriget. Men i takt med att antalet döda amerikanska soldater ökade, det oväntade kaoset som uppstod i Irak i kölvattnet av kriget bara tilltog och inte minst att en amerikansk kommission kom fram till att det det inte fanns några massförstörelsevapen i Irak, minskade, liksom i resten av världen, också stödet för kriget i USA.

I november 2005 rapporterar radions Washington-korrespondent Thomas Nordegren om demonstrationer mot kriget.

I december 2011 drogs de sista amerikanska soldaterna tillbaka från Irak och kriget var över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".