1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Fängslade PKK-ledaren vill stoppa terrorn

PKK-ledaren dömd till döden (1999)
7:18 min

Efter 14 år i som livstidsdömd fånge förvånar den kurdiske PKK-ledaren hela världen med sin uppmaning till PKK att avbryta den väpnade kampen. I utbyte hoppas han på ökat självstyre för kurderna i östra Turkiet. PKK:s våldsmetoder har mött mycket kritik, även inom den kurdiska gruppen. Öcalan som greps 1999 dömdes ursprungligen till döden.PKK bildades 1978 och sen början på 1980-talet förde organisationen en väpnad kamp mot den turkiska staten. Från båda sidor har våldet varit brutalt. Tusentals människor har fått sätta livet till. Många kurder har tagit avstånd från PKK:s terrormetoder.
I början på 1990-talet blev konflikten mellan olika kurdiska grupper tydlig. Kurder i norra Irak försökte kasta ut de Saddam Husseinstödda PKKsoldater som sökt sin tillflykt till Irak. De irakiska kurderna gjorde gemensam sak med turkisk militär som attackerade PKK:s baser med stridsflyg.När Abdullah Öcalan greps i februari 1999 hade han varit ledare för PKK i fjorton år. Dagen efter gripandet  kablades bilderna av en förödmjukad och maktlös PKK-ledare ut över hela världen. På bilderna syntes en bunden och medtagen man som den turkiska säkerhetstjänsten hälsade med ett ironiskt "Välkommen hem".
Turkiets ambition att bli accepterad som medlem i den europeiska unionen är en av förklaringarna till att villkoren för den kurdiska minoriteten sakta förbättrades under 2000-talet. Men avgörande för den turkiska synen på kurdernas rättigheter var också att det kurdiska stödet för den förbjudna separatiströrelsen PKK som återupptagit sin terror blivit allt svagare.Trots  att många kurder tog avstånd från PKK fortsatte våldsspiralen och konflikten mellan den turkiska regeringen och  PKK-gerillan trappades upp i slutet av 2007. För att stoppa gerillans attacker fick den turkiska armén  klartecken att slå till mot PKK inne på irakiskt område . Sammanstötningarna den 21 oktober 2007 beskrivs som de blodigaste på många år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".