1 av 8
Italienska trupper för sig redo för strid i Abessinien. Foto: SVT Bild.
2 av 8
Anita Ekberg och Marcello Mastroianni i Det ljuva livet. Foto: SVT Bild.
3 av 8
Benito Mussolino besöker Pompeji. Foto: SVT Bild.
4 av 8
En gata i Pompeji med vulkanen Vesuvius i bakgrunden. Foto: SVT Bild.
5 av 8
Silvio Berlusconi. Foto: Luca Bruno/Scanpix.
6 av 8
Audrey Hepburn och Gregory Peck i En prinsessa på vift. Foto: Scanix.
7 av 8
Förgiftad boskap i Seveso. Foto: Scanpix.
8 av 8
Oroligheter vid valet 1948. Foto: SVT Bild.

Italien - ung nation med gammal historia

Ekot rapporterar om Seveso-katastrofen (1976)
2:46 min

Med den nya premiärministern som presenteras idag kan det blir lite ordning i den italienska politiken. Eller så blir det inte det. För, trots att Italien som nation grundades så sent som 1861 så har befolkningen på den italienska stöveln en mycket lång historia av turbulent politik.

SR Minnen har gjort några nedslag i Italiens historia, och börjar med författaren Alf Henriksons snabbgenomgång över de senaste 2 700 åren.

År 79 begravde vulkanen Vesuvius städerna Pompeji, Herculaneum, Stabiae och Oplontis i aska vid ett stort utbrott.

På 1700-talet började man gräva ut Pompeji och staden har sedan dess varit en turistmagnet. Nu är den dock lite på dekis då den italienska staten inte sköter underhållet. Då och då rapporteras det om ras i den gamla ruinstaden.

Hans Furuhagen och Hans Villius berättar om Pompeji i Skolradion.

 
Garibaldi nationalhjälte

Efter Romarrikets fall och framåt bestod det som idag är Italien av en lång rad mindre riken och stadsstater. Men 1861 lyckades man, som sagt, ena landet. En person som var viktig i den kampen var Giuseppe Garibaldi, frihetskämpe och nationalist.

1922 tog fascistledaren Benito Amilcare Andrea Mussolini över som premiärminister. Mussolini hade fler titlar än vad som går in på ett normalstort visitkort: "fascismens ledare", "regeringschef", "Konungariket Italiens premiärminister", "imperiets grundläggare" och "Förste marskalk av Imperiet". I normala fall titulerades han il duce (ledaren). Här är ett kort klipp från slutet av ett tal följt av publikens applåder.

 

Krig i Afrika

I oktober 1935 attackerade Italien Abessinien i ett kolonialkrig som höll på i ett halvår. Italien höll ockupationen fram till 1941.

Italien gick med Tyskland i det andra världskriget, trots att Mussolini inte hade någon hög respekt för Adolf Hitler.  1940 förklarade Italien krig mot England och Frankrike. Något som inte sågs med blida ögon av den amerikanska presidenten Franklin D Roosevelt.

Den 4 juni 1944 kunde Roosevelt hålla ett mer positivt tal till det amerikanska folket. Då hade de allierade intagit Rom.

 

Första valen

1946 blev Italien republik och två år senare hölls allmänna val. I den första direktsändningen efter kriget rapporterar Sveriges Radios Gunnar Kumlien från Italien inför valet.

Så sent som på 1960-talet var stora delar av Italien mycket fattigt. Miljontals människor saknade ett hem och levde på gator i städerna och i hyddor och grottor ute på landsbygden. Sven Jerstedt beskriver svensk hjälpverksamhet på Sicilien i programmet Nöden i vår närhet från 1962.


 

Allt har inte varit elände i Italien. Landet har alltid varit ett rikt kulturland med musik, konst och mode. Och så finns fotbollen där många svenska proffs gjorde avtryck, framför allt under 1950-talet.

Italiensk film har också varit mycket populär under lång tid. Det vi har hittat i arkivet är ett inslag om den italienska filmstaden Cinecittà. Bland annat får vi höra Audrey Hepburn som intervjuas av självaste Arne Weise.

 

Sevesokatastrofen

Dagsnyheter handlar oftast om tråkiga händelser. Därför är det lätt att hitta nyhetsklipp från katastrofer. För, jordbävningar, vulkanutbrott, torka och översvämningar är något som det italienska folket fått vänja sig vid under historiens gång. 1976 handlade det om ett giftutsläpp från en fabrik som drabbade byn Seveso.

När inte naturens krafter har ställt till det för italienarna, så har människorna själva gjort det. Vi känner alla till maffian, och hur den påverkat det italienska samhället i över hundra år. Men landet har också drabbats av terrorism. 1978 kidnappades och mördades toppolitikern Aldo Moro.

 

Och så Silvio ...

1994 trädde en ny typ av politiker in på den italienska scenen. Det var den framgångsrike entreprenören och medieägaren Silvio Berlusconi. Vårt första klipp som bara handlar om honom hittar vi 1994. Det är inför valet där han så småningom landar som konseljpresident.

Den gången höll regeringen ut bara i några månader. Men Berlusconi kom tillbaka än starkare några år senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".