Slakt av fåglar som bär på fågelinfluensan i Japan 2005. Foto: Scanpix

Kamp mot ny form av fågelinfluensa

Telefonväkteri om fågelinfluensa - Studio Ett (2005)
39 min

Nu har sex personer i Kina dött av den nya typen av fågelinfluensan, H7N9. 2004 kom de första larmen om att människor blivit smittade och dött av fågelinfluensa (H5N1) och även den gången startade smittan i Asien.

I Vetandets värld från september 2005 ställer man sig frågan om fågelinfluensan är början till den världsomspännande pandemi som forskare varnat för. Under sensommaren har viruset fortsatt spridas i Asien och det har även nått till den europeiska delen av Ryssland.

Infektionsexperten Björn Olsen och historikern Dick Harrison diskuterar fågelinfluensans historia och vad det finns för likheter med andra större farsoter under det senaste seklet, som spanska sjukan och Hongkong-influensan.

"Kan jag fortsätta att mata fåglar i vinter?" är en av lyssnarfrågorna som kommer upp i oktober 2005 när Studio Ett håller ett telefonväkteri om fågelinfluensan. Bl a medverkar statsepidemologen Annika Linde och Johan Giesecke från Europeiska smittskyddet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".