1 av 2
Sanering av mjältbrand i Washington 2001. Foto: Elise Amendola/Scanpix.
2 av 2
Amerikanske utrikesministern Colin Powel visar upp ett prov med påstådda irakiska mjältbrandsbakterier i FN. Foto: Scanpix.

Mjältbrand i posten skrämde slag på världen

19 min

Ett brev med det dödliga giftet ricin har skickats till en amerikansk kongressledamot. Post med giftigt innehåll skickades även för 12 år sedan, strax efter den 11 september. Men då handlade det om mjältbrandsbakterier. Rädslan för biologisk terrorism uppmärksammades i Vetandets värld redan 1999.

I oktober 2001 dök det upp fall av mjältbrandssmitta i USA. På ett tidigt stadium visste man inte var det kom ifrån och det var inte heller klart hur smittan hade spridits.

Rädslan för mjältbrand spreds snabbt och blev en stor nyhet i media världen över. Men var själva nyheten större än vad den förtjänade? Skrämde medierna upp folk alldeles i onödan? De frågorna togs upp i programmet Medierna senare i oktober 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista