Presidentpalatset brinner vid militärkuppen i Chile 1973.

40 år sen militärkuppen i Chile

2:56 min

11 september 1973 tog militären makten i Chile. Presidentpalatset bombades och president Salvador Allende, som på fredlig väg försökt införa socialism i landet, valde att ta sitt liv.

I juntaledaren Pinochets värld var det militärerna som räddade Chile undan en katastrof. I ett tal på 10-årsjubileet hävdade han att Chile under den demokratiskt valde presidenten Salvador Allendes ledning höll på att förvandlas till en sovjetisk lydstat. Detta var en uppfattning som inte delades  av alla de chilenare som flytt undan våld och förföljelse i sitt hemland.

Många chilenska barn drabbades hårt när deras anhöriga under militärkuppen 1973 fängslades, avrättades eller rapporterades försvunna. En av dom var Juan som var fem år när militärerna tog makten. Ett år senare kom han till Sverige som flykting med sin mamma och sina systrar. Pappan var en av president Allendes nära medarbetare och var med och försvarade presidentpalatset när militärerna stormade in.
Juan fick inte veta vad som hände med fadern, men enligt rykten så avrättades han och las i en massgrav på militärt område dit ingen utomstående hade tillträde. Mamman fängslades i tre månader innan hon släpptes.
1982 berättade den då 14-årige Juan om sina minnen och tankar om kuppen för Kerstin Persdotter.

I 17 år behöll militärerna makten innan demokratiska val hölls i Chile. 1993 hade chilenarna börjat  få tillbaka sin framtidstro. Låg arbetslöshet och hög ekonomisk tillväxt gör att det talas om Chiles ekonomiska under. Många flyktingar återvänder till sitt gamla hemland medan andra fortfarande tvekar. Så länge Pinochet var kvar som landets högsta militära ledare fanns rädslan för nya repressalier kvar hos många av dem som en gång flydde.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista