Kollektivt boende då och nu

Mars månads tema är grannar. Att vara granne med någon är att vara mycket nära, men ändå skild ifrån av synliga eller osynliga gränser. Under temat grannar har vi samlat röster om rädslan för grannen, längtan efter försoning med grannen och drömmen om att vara nära.

Tisdagens och torsdagens program om grannar:

I verkligheten. Del 1. Om grannskapsgemenskap och boende.

Grannskapsgemenskap, stadsgrannskap och boendedemokrati var flitigt förekommande ord på 70-talet. 1978 sändes en serie om boendegemenskap och boende. Det första programmet berättar att psykiskt armod frodas i materiellt fina bostadsmiljöer. Tanken är att ensamheten och det privata är av ondo. Bättre är att leva tillsammans, knyta kontakter och hjälpas åt. Programmet sändes första gången 21 februari 1978.

Färdknäppen. Om ett nystartat kollektivhus.
1997, tjugo år efter 70-talets idéer om boendegemenskap har många kollektivhusdrömmar raserats. Det var inte så lätt att dela allt och vara solidarisk. Men några entusiaster finns kvar och de har startat kollektivhuset Färdknäppen i Stockholm. Och entusiasmen är stor. Precis som på 70-talet längtar dom efter att slippa ensamhet och otrygghet. Men nu är integrationstanken borta. Här bor inga barn, bara vuxna. Programmet är ett utdrag ur Studio Ett från den 9 januari 1997.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".