Tillsammans eller var för sig?

Mars månads tema är grannar. Att vara granne med någon är att vara mycket nära, men ändå skild ifrån av synliga eller osynliga gränser. Under temat grannar har vi samlat röster om rädslan för grannen, längtan efter försoning med grannen och drömmen om att vara nära.

Tisdagens och torsdagens program om grannar:

Birgitta Ulfsson läser kapitlet Grannen ur Sommarboken av Tove Jansson. Från 1985.
Sophia och hennes farmor lever i skärgården, nära varandra och naturen. Men på farmors och Sophias utflyktsö har den nya grannen, direktören, byggt ett stort hus. Det vilda är försvunnet och farmor är arg. Sophia och farmor ror över för att se närmare på bygget.

I verkligheten. Del 2: Barnens behov. Från 1978.
I februari 1978 sändes del två av serien I verkligheten. Programmet handlade om grannskapsgemenskap och att barnen var allas ansvar. Ett litet barn skulle också kunna gå till grannen och få tröst och stöd. Barnen i sin tur skulle kunna hjälpa dom äldre. 

Barn trivs segregerat. Ur Studio Ett. Från 2001.  
Ett av 70-talets slagord var integration. Det var särskilt viktigt att barnen lärde sig att leva med människor från olika grupper och kulturer. I februari 2001 rapporterar Studio Ett att barn i flyktingfamiljer trivs bättre när dom får bo segregerat med grannar från den egna gruppen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".