Henry Kissinger, USA och Le Duc Tho, Nordvietnam vid fredssamtalen i Paris 1972. TT Nyhetsbyrån.

Långbänk om fredsavtal i Vietnam

2:34 min

 Hur ska förhandlingsbordet se ut? Vilket språk ska användas ? Vilka ska delta? Lika svårt som det varit att få de stridande parterna i Syrien till förhandlingsbordet  i Montreux i Schweiz var det i slutet på 1960-talet att samla de stridande parterna i Vietnam till fredsförhandlingar. Knut Ståhlberg rapporterade från Paris.

Efter många dödlägen och sammanbrott i Parisförhandlingarna om fred i Vietnam kom i januari 1973 äntligen beskedet att de inblandade parterna skrivit under ett fredsavtal. Många hoppades då  att kriget i Vietnam som engagerat en hel generation världen över skulle vara slut. Men som USA:s luttrade utrikesminister Henry Kissinger sa efter Parisförhandlingarna:  "Det är inte säkert fred uppnås bara för att man skriver in ett antal villkor för fred i ett avtal". Först två år senare när Nordvietnam invaderat Sydvietnam tog kriget slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista