Temavecka FN 60 år

Den 25-29 april, uppmärksammade vi FN:s 60-årsjubileum genom en samling program ur radioarkivet om Förenta Nationerna. Här kan du lyssna på ett urval av programmen:

FN:s första stapplande steg.
Om FN:s tillkomst för 60 år sedan. Från 2005. Av Malin Bergman.

FN-huset i New York blev klart för inflyttning i december 1948, en 39 våningars skyskrapa.
FN-huset sträcker sig 178 meter upp i luften. Den är inte den högsta skyskrapan i New York menväl den mest säregna. Det känns tryggt att veta att fredens verkstad är byggd på hälleberget och inte på lösan sand konstaterar Johan von Utfall i detta program. Från december 1948.

FN fem år efter San Fransisco. Från 1950.
Av Lennart Dansk. I Moskva skjuts salut för freden och i London ringer kyrkklockorna för freden men i Stilla Havet pågår fortfarande kriget. FN hann före freden och det var kanske tur.


Nikita Chrustjov attackerar Dag Hammarskjöld under FN:s 15:e generalförsamling i september 1960.
Arne Thorén och Björn Ahlander rapporterar om Nikita Chrustjovs attacker på Dag Hammarskjöld och om striden om generalsekreterar- posten.


Nikita Chrustjov och skon under FN:s 15:e generalförsamling i september 1960.
Generalförsamlingens 15:e ordinarie session september till oktober 1960. Generalsekreterare Dag Hammarskjöld håller ett tal där han förklarar att han inte tänker avgå trots ryska krav. De flesta applåderar men dunkningarna vi hör kommer från Nikita Chrusjtjovs som protesterar mot Dag Hammarskjöld och vill att han lämnar sin post. Dunkningarna sägs komma från att han dunkade skon i bänken. Det sägs att han böjde sig ner i sin bänk för att leta efter sin klocka och fick istället tag i sin sko…


Dag Hammarskjölds plan har påträffats störtat 18 september 1961.
Extrainsatt nyhetskommunike.


FN och kongokrisen. Från generalförsamlingen 1961.
FN:s generalförsamling är nu samlat till sin kanske mest ödesdigra session någonsin rapporterar Magnus Faxén i programmet världen och vi från den 20 september 1961. Programmet handlar om den bortgångne Dag Hammarskjöld och FN inför höstens generalförsamling. En av dom stora olösta problemen var den upptrappade krisen i Kongo.