Skådespelaren Johan Travolta i Stockholm 1983, några år efter att han slagit igenom med discomegahiten Saturday Night Fever. Foto: SVT Bild
Skådespelaren Johan Travolta i Stockholm 1983, några år efter att han slagit igenom med discomegahiten Saturday Night Fever. Foto: SVT Bild

Disco: ytlighetens musikgenre

55 min

Mellan 1973 och 1979 dominerades musikscenen av en genre: Disco. Den hedonisktiska livssstilen, de flamboyanta kläderna och musiken som betraktades som ytlig och fullständigt tom på innehåll av rockkritikerna, lade grunden för så mycket av den musik vi kan höra idag.

För var vore popstjärnor som Lady Gaga och Beyoncé idag, om inte discoikoner som Donna Summer vågat ta ut svängarna under det årtionde som författaren Thomas Wolfe kallade "The Me Decade". Den amerikanska discokulturen med allt sitt glitter och överdåd, stod i bjärt kontrast till 60-talets trender med folkmusik och linneskjortor i dova färger.

I det här avsnittet av Stil i P1, som sändes den 14 maj 2010, berättas det om modets betydelse för den berömda kändisklubben ”Studio 54”, hur dj:n Sidney "Big Brother" Onayemi förändrade det svenska sättet att dansa på och hur spegelbollen förändrade klubblivet på Café Opera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista