Kung Carl Gustafs tal efter tsunamin

Kung Carl XIV Gustafs tal efter tsunamin
2:24 min

Den 29 december 2004 framförde Kung Carl Gustaf sitt deltagande med alla som förlorat anhöriga och drabbats av katastrofen i Sydostasien. 

– Svaga och fattiga människor har som alltid skadats mycket hårt, men också bland familjer i Sverige har tragedin framkallat oro och ovisshet, då anhöriga saknas och inte hörts av. I några fall har redan ovissheten förbytts i sorg.

– Jag delar den sorgen med er som drabbats av förlust av nära och kära. Och vill på detta sätt framföra mitt och min familjs djupaste deltagande, sa kung Carl XVI Gustaf.

Kungen talade om hur han påverkats av chockbilderna från drömresan som förvandlades till en tragedi. Ett trauma för hela landet.

Kanske har kungen själv bekanta som drabbats av katastrofen.

– Jag har hört talas om några som jag känner och sedan finns det säkert många som jag inte känner till ännu, nära och nära vänner.

Kungen sa att ”som vanligt de fattiga i de här områdena som drabbas” var det något särskilt kungen tänkte på?

– Som världen ser ut så är det de fattiga som tyr sig till de områden som är närmast de lägst belägna platserna, nära stränder, i överbefolkade områden. Och då kommer de till skada vid sådana här naturkatastrofer och det är sådant som vi har hört tidigare, tyvärr.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Publicerat onsdag 29 december 2004

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".