Fidel Castro tillsammans med sovjetledaren Nikita Chrustjov 1963./TT
1 av 4
Fidel Castro tillsammans med sovjetledaren Nikita Chrustjov 1963./TT
Kennedys tal till nationen 22 oktober 1962./TT
2 av 4
Kennedys tal till nationen 22 oktober 1962./TT
Kubakrisen./TT
3 av 4
Sovjetiskt lastfartyg med missiler ombord på väg till Kuba./TT
Palme och Castro på Kuba./TT
4 av 4
Olof Palme och Castro på Kuba 1975./TT

SR Minnen: Tillbakablick på Kuba

Kuba-krisen - aspekter på dramat kring Kuba (1962)
19 min

Den 8 februari 1963 lagfäste USA sin blockad mot Kuba. Inga resor, ingen handel och inga finansiella transaktioner med Kuba blev därmed tillåtna för amerikaner. Blockaden inleddes redan året innan i och med Kubakrisen, den kris mellan USA och Sovjetunionen som var nära att utlösa ett tredje världskrig.

Spänningen mellan USA, Sovjetunionen och Kuba accelererade efter revolutionsledaren Fidel Castros maktövertagande på Kuba 1959. När så amerikanska spaningsplan avslöjade att ryssarna höll på att bygga flera avskjutningsramper för kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar på Kuba, startade president Kennedy en flottblockad för att hindra människor och varor att nå landet.

Kennedy krävde också att arbetet med avskjutningsramper stoppades, annars skulle USA se det som en krigsförklaring och gå till angrepp. I sex dagar i oktober 1962 höll världen andan. Skulle Kubakrisen utlösa ett tredje världskrig mellan öst- och västblocket? I FN:s säkerhetsråd jobbade man för högtryck för att hindra den annalkande katastrofen.

Den 28 oktober meddelade till slut sovjetledaren Nikita Chrustjov att de skulle dra tillbaka alla vapen och avskjutningsramper och återsända dem till Sovjet. Därmed var ett tredje världskrig avstyrt och världen kunde andas ut.


Olof Palme besöker Kuba 1975

Statsminister Olof Palmes Kubabesök sommaren 1975 var det första officiella besök som någon västerländsk regeringschef gjort på Kuba efter revolutionen. 

De politiska fångarna på Kuba har ända sen 60-talet upprört stora delar av världen. När Olof Palme kommit hem igen, var det därför naturligt för Ekots Thomas Hempel att fråga Palme hur han såg på de politiska fångarnas situation.

Fidel Castro ledde Kuba mellan 1959-2008. Idag är hans bror Raul Castro landets ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".