Pass tillhörande människor som mördades i koncentrationslägret Majdanek i Polen./SVT Bild
1 av 4
Pass tillhörande människor som mördades i koncentrationslägret Majdanek i Polen./SVT Bild
Krematoriet i transitlägret Bergen-Belsen./TT
2 av 4
Krematoriet i i transitlägret Bergen-Belsen./TT
Fångar i koncentrationslägret Buchenwald några dagar efter befrielsen i april 1945./TT
3 av 4
Fångar i koncentrationslägret Buchenwald några dagar efter befrielsen i april 1945. Den sjunde unge mannen i mittersta raden är Elie Wiesel, som tilldelades Nobels fredspris 1986./TT
Judiska kvinnor och barn på väg till Auschwitz 1944./TT
4 av 4
Judiska kvinnor och barn på väg till Auschwitz 1944./TT

Till minne av förintelsen

Oswiecim tur och retur. Maud Reuterswärd besöker Auschwitz 1965
10 min

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Dagen högtidlighålls varje år till minne av förintelsens offer. Avgörande ögonblick har tagit fram några program med vittnesmål om ohyggligheterna i de nazistiska koncentrationslägren.

Med en last av levnadskval ombord

   – En dag innan engelsmännen kom och befriade koncentrationslägret stal min kusin en rova. Han avslöjades och sköts av lägervakterna. 
 
Det här är en av de många skildringar av koncentrationslägrens fasor som Manne Berggren får höra när han följer med fartyget Rönnskär från Lübeck till Malmö i juli 1945.
 
Rönnskär, som var ombyggt till lasarettsfartyg, var fyllt med utmärglade och torterade polacker, just befriade från de tyska koncentrationslägren. Bland skrik och kaos går Manne Berggren runt med sin mikrofon bland sjukvårdspersonal och de före detta fångarna för att fråga och lyssna. Det är första gången befriade koncentrationslägerfångar hörs i svensk radio.

 

Ferenc Göndör föddes i Ungern och i en judisk familj. Han växte upp i den lilla byn Ujfeherto i nordöstra Ungern, en idyll som döljer en fasansfull historia.
 
1991 återvänder han tillsammans med Ingvar Lundin till sin barndomsby som han tvingades lämna 1944 när judetransporterna rullade mot Auschwitz. Hans familj dog i koncentrationsläger och han var den ende som överlevde.
 
Ferenc Göndör kom till Sverige 1949 och arbetade under många år på Sveriges Radio som ljudtekniker. Han skrev om sina upplevelser av förintelsen i boken A-6171– ett judiskt levnadsöde. Under många år besökte han skolor varje vecka för att vittna om förintelsen.  
 
För sina outtröttliga insatser att sprida kunskaper om förintelsen tilldelades Ferenc Göndör medaljen Illis Quorum av regeringen. Ferenc Gönder avled 2010.
 

De 500 barnen – om flykten till Sverige

Några få hade turen att undkomma nazisternas illdåd. Strax före krigsutbrottet 1939 kom 500 judiska barn till Sverige. De ingick i den barnkvot som svenska regeringen beslutat skulle gälla.

Maria Meschke samtalar i det här programmet med Alfred Hahn och Franzy Adler som var två av barnen. De berättar om sin stora saknad efter föräldrarna och om skuldkänslorna för att ha blivit utvalda. Dessutom medverkar Ingrid Lomfors, historiker som skrivit en avhandling om de 500 barnen. 
 

Flåboda 1945 – hemresa för före detta koncentrationslägerfångar

Den 14 juli 1945 kan radiolyssnarna höra ett inslag i Månadens magasin om 40 fransyskor som räddats undan de tyska koncentrationslägren och som kommit till Flåboda i Kronobergslän. Om allt går väl skulle de just den här dagen – på Frankrikes nationaldag – få återvända hem till Frankrike. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".